Dressyrdrama på högsta nivå

Publicerat

När dressyrkronprinsessan tränas av en riktig prinsessa, då hade dressyrdrottningen ingen chans.

Danska Cathrine Dufour vann världsupdressyren i Scandinavium, före tyska medaljsamlaren Isabell Werth.

Det var lite av en överraskning för många att Cathrine var så bra. Visserligen imponerade hon vid EM i Göteborg när hon tog dubbla brons (och silver med det danska laget) men att det skulle kunna ske en så stor utveckling av henne och hennes häst Atterupgaards Cassidy på bara några månader var det inte många som trodde. Stor del av förklaringen ligger på att Cathrine bytt tränare. Nu är det danska prinsessan Nathalie zu Sayn Wittgenstein som vägleder och stöttar den unga danska ryttarinnan.

– Cassidy är mera ihop, mera ovan mark och det påverkar piffen och passagen och även galoppombytena. Fast jag ökat svårighetsgraden i min nya kür känns det väldigt lätt, sa Cathrine.

Cathrine började med Cassidy som junior, tog honom vidare in i sin young rider-period och har nu utvecklat honom till en världshäst på seniornivå. Någon världscupfinal blir det nog ändå inte.

– Detta är min första säsong i världscupen och jag skulle behöva rida även sista kvalet i den Bosch för att komma till final. Det vill jag inte och även om jag skulle få ett wild card rider jag inte finalen, sa Cathrine.

– Mitt mål för säsongen är VM i USA till hösten och jag kommer nog att hålla den planen.

Sexfaldiga olympiska guldmedaljören, femfaldiga VM-guldmedaljören och elvafaldiga Europamästaren Isabell Werth fick alltså till mångas förvåning se sig slagen av den unga danskan.

Men man måste nog ändå konstatera att Isabell  har vunnit en seger. Hennes häst Emilio var som ung oerhört nära att gå till slakt. För trots många försök ville hästen inte acceptera ryttare. Så fort någon försökte kliva upp på hans rygg fick han fullständig panik. Till slut lämnades han tillbaka till uppfödaren som själva ville försöka. Det gick inte och man gav upp. Men just innan Emilio skulle avlivas beslöt sig Werth för att ge hästen ytterligare en chans eftersom den hade så stora kvaliteter. I drygt två år arbetade man med hästen, den fick blinkers på för att slippa se vad som hände bakom honom, och till slut gick det att rida honom.

Bakskyggheten satt i länge men nu kunde man påbörja utbildningen av honom och idag, tolv år gammal, tillhör han världstoppen.

– Emilio blir bättre och bättre. Nu ska vi bara befästa galoppombytena också, sa Isabell Werth som inte beslutat om det är Emilio eller Weihegold son ska ta till finalen i Paris.

En som fick riktigt besvär i küren var Jessica von Bredow-Werndl. Hennes 17-årige(!) hingst Unee BB blev plötsligt skräckslagen inne på arenan, tvärstannade och vägrade fortsätta.

– Jag vet faktiskt inte vad det var, men han tittade på något uppe på läktaren, sa Jessica som valde att inte tvinga hingsten vidare utan lämnade arenan.

Svenske Patrik Kittel tog tredjeplatsen med Delaunay – på nytt personligt poängrekord.

– Till och med bättre än med min gamla stjärna Scandic, sa Patrik efter att ha belönats med 83.635 poängprocent.

Patrik hade valt högsta svårighetsgraden 10 på sitt program.

– Det var lite nervöst innan men den här publiken lyfte ”Dude” som gjorde en fantastisk uppvisning, berömde Patrik.

Han leder världscupsligan, sedan länge klar för Parisfinalen. Hans svåraste dilemma fram till den är att välja vilken av hästarna Deja och Delaunay han ska välja.

– Det ger sig men jag tror det lutar åt Delaunay, sa han.

Planerna för egen del är klarare. Direkt på fredagen satte han sig i ett flygplan för att åka till USA och träna elever. Därefter väntar testridning av femåriga unghingstar i danska Herning.