Flytta Ribban till nya Jägersro

Publicerat

Jag har följt tidningsskriverierna den senaste tiden om att Jägersro trav- och galoppbana ska rivas och marken säljas.

Det är tydligen verklighet nu och det ska byggas en massa bostäder där i stället. Området är gigantiskt så det lär bli plats för många lägenheter och affärsområden.

En ny trav- och galoppanläggning ska byggas ute på det som vi kallar Husiefältet och travet ska få sin 1400-metersbana. Hur galoppbanan kommer att se ut har det inte ordats om. Det har tidigare diskuterats att galoppen skulle få sin egen anläggning men jag tycker det är bättre att travet och galoppen fortsätter att samarbeta så att banan utnyttjas mycket.

Det ligger helt i tiden att lämna den koloss som nuvarande Jägersro är. Vanliga tävlingsdagar är det ekande tomt, det krävs massor av folk på publikplats för att stämningen ska bli någorlunda hög. Det är bara på stordagarna festkänslan infinner sig. Jag ser fram emot ett modernare, mera tajt ställe för kapplöpning, med läktare som inte är gigantiska men som innehåller det som krävs av moderniteter och restauranger.

Rivningen av Jägersro måste också innebära att Malmö Civila Ryttarförening äntligen får nytt. Och kanske följer Polisrytteriet med då.

Flera travbanor i Sverige, bland annat Sundbyholm och Åby har sedan några år ridsportanläggningar på innerplan. Jag tycker det är ett optimalt sätt att använda de fasciliteter som redan finns och jag hoppas att nya Jägersro också kommer att öppna för ridsporten.

Varför inte flytta dit den bana som idag finns på Ribersborg. Visst, Ribersborg är en unik tävlingsplats men det är också många problem med klagande grannar, diskussioner kring vattenförsörjningen, förvarning av hindermaterial, elen kommer från dieseldrivna kraftverk och så vidare. Jag har tidigare skrivit att jag anser att Ribersborgsbanan bör användas från maj till september, allt annat är slöseri med en fin anläggning. Problemet kan lösas med att helt enkelt flytta alltihop till nya Jägersro.