Landslaget utan RGB

Publicerat

Förbundskaptenen i hoppning, Henrik Ankarcrona, har offentliggjort 2018 års landslag.

Det såg ut som vanligt i A-truppen – med ett undantag. För första gången sedan 90-talet finns inte Rolf-Göran Bengtsson med.

OS-silvermedaljören, EM-guldmedaljören, VM-finalisten, Jerringpristagaren och vinnaren av Global Champions Tour 2017 platsar inte i det blågula representationslaget längre.

Med det är ju precis som talesättet säger: ingen ryttare är bättre än hans/hennes bästa häst. Och sedan Casall pensionerades i somras och Clarimo skadades, har RGB ingen häst som kan gå Nations Cup, världscupen eller de stora femstjärniga tävlingarna. Han jobbar med en massa nya hästar och hoppas på bland andra Oak Grove’s Carlyle, Yajamila och Crunch men det tar sin tid att skola in hästarna så de blir klara för det riktigt svåra. och så ska de ju dessutom ha tillräckligt med vilja och kapacitet.

Det där med att risken är stor att en ryttare ”försvinner” när de bästa hästarna av en eller annan anledning lämnar stallet var något Douglas Lindelöw också var rädd för när Casello såldes till Ludger Beerbaum. Men Douglas ”togs om hand” av Tove Håkansson som köpte Zacramento, med de stora mästerskapen som mål. Douglas slapp ”försvinna”. EM-silver med laget i somras och åtskilliga framgångsrika hoppningar i världscupen har det blivit. Och samtidigt kan Douglas i ganska lugn och ro förvalta och utveckla den kader av unga hästar han berikat stallet med.

Måste också passa på att understryka att Douglas skapat framgångar med Zacramento betydligt tidigare än vad som var förväntat – och dessutom utvecklat hästen till ytterligare en nivå.

I helgen var det nationella hopptävlingar på Flyinge och det innebar lekstuga för Peter Eriksson. Tre segrar tog han, två med Lady Gaga och en med Al Cendo. I 1,35-klassen på söndagen fick han stryk av segrande Douglas L (på Citti) och även av Henrik Lannér. För den som kan sin historia var det lite nostalgi. Peter och Henrik ingick i det svenska laget i OS i Barcelona 1992 och Peter kunde nu berätta om att de båda var mycket tajta och hängde ihop en hel del.

Peter blev för övrigt smått historisk vid de heta spelen i Barcelona. Med Moritz blev han den andre ryttaren någonsin att rida dubbelt felfritt i laghoppningen. ”Att det sedan kom några till efter mig spelade inte så stor roll” påpekade han.

Peter har inte ridit mästerskap på några år nu men nationellt hävdar han sig minst sagt bra. Han har tillgång till fem fina hästar och kolla in hans facit för november: tio ridna klasser har gett åtta segrar, en tredje- och en sjätteplats!

En gång mästare, alltid mästare.

Apropå landslag, så kan vi konstatera att Stephanie Holmén och Fredrik Jönsson tagits upp i B-truppen. Välförtjänt!