Allt fler hästar föds

Publicerat

Antalet hästar i Sverige blir allt större. Nya siffror visar att antalet betäckningar ökat rejält – och att allt fler vill köpa svenskfött.

Det var härom dagen som LRF kom ut med siffrorna som HNS, Hästnäringens nationella stiftelse, tagit fram på hur det ser ut på hästfronten i landet. Och det var idelt positivt!

I rapporten konstateras att nästan alla raser ökar men mest ökar betäckningarna av SWB-ston, det vill säga halvblodshästar. Redan 2016 betäcktes 4 085 SWB-ston och det var en ökning med 50 procent(!) sedan 2013. Förra året var siffran 4374 ston.

För fem-sex år sedan minskade betäckningssiffrorna, inte bara i Sverige, utan i hela Europa i samband med att ekonomierna i de olika länderna gick ner. Vi minns ju hur hästar släpptes lösa när folk på främst Irland och i Storbritannien inte längre hade råd att hålla sina djur. Själv var jag på besök på stora stuteriet och hingsthållarstationen VDL i Nederländerna ungefär vid den tiden och där var man mycket bekymrade. Det skulle bli hästbrist, och just så blev det. Antalet fem och sexåringar är ganska litet.

Men nu har alltså ekonomierna repat sig och efterfrågan på bra tävlingshästar för främst hoppning och dressyr är enorm, inte enbart i Europa utan även från USA. Självklart kommer det att ta tid innan det blir en bred bas med bra hästar. Hästarna ska ju inte bara födas, de ska också utbildas och utvecklas och det tar några år. Men det kommer att finnas hästmaterial att jobba med.

Jordbruksverket har tagit fram siffror på hur många hästar det finns i Sverige och det är 355 500. 2016 fanns det 76 800 anläggningar med hästar, med ett snitt på fem hästar per anläggning. 18 300 hästar står på ridskolor.

Största tävlingsgrenen är inte oväntat hoppning. 75 procent av alla tävlingsstarter gjordes i just hoppning. 30 000 ryttare löste tävlingslicens och 38 000 hästar tävlade. Även om travet är stort, så gjordes jämförelsevis endast 99 000 travloppsstarter. Islandshästarna finns inte med i statistiken eftersom det inte finns någon sammanhållen statistik, enligt Jordbruksverket.