Folktom men högklassig start

Publicerat

Lite mässhäng och lite dressyr blev eftermiddagens sysslor vid Gothenburg Horse Show.

Eller rättare sagt, lite häng och mycket dressyr.

För att börja med mässan så såg det ut som vanligt. Proppfullt med utställare, minst lika proppfullt med varor, extrapriser, nyheter och går-inte-att-vara-utan-grejor. Lockande – men uppenbarligen inte en iskall torsdagsftermiddag i Göteborg. Där var så lite folk att jag till och med såg att det utan minsta besvär gick att gå med barnvagn mellan stånden.

Jag fick något av en förklaring till de glesa besöksleden av en göteborgare: det är inte sportlov här (var förra veckan) och då är så klart alla köpsugna ungdomar i skolan. Så det lär bli full fart i helgen i stället.

Inte heller på läktarna inne i Scandinavium var det särskilt mycket folk, trots att det var världsklassig Grand Prix-dressyr på schemat. Åtminstone höll andra halvan av det 14 ekipage stora startfältet hög klass.  Patrik Kittel har valt att ha med Delaunay, en häst som har utvecklats fantastiskt fint och som bjuder på mycket elegans och lätthet i allt han gör. 75.413 procent fick Patrik och det gav honom en andraplats.

Vann gjorde danskan Cathrine Dufour på 15-årige fuxvalacken Atterupgaards Cassidy på härliga 80.674 procent. Med det slog hon självaste mästarinnan Isabell Werth från Tyskland på 12-årige Emilio, en häst hon deläger tillsammans med Madeleine Winter-Schultze, damen som i många år hjälpt Ludger Beerbaum med topphästar i hoppning.

Werth fick en miss i galoppombytena i varje och det var grundorsaken till att hon missade segern. 79.718, alltså ovanligt nog under 80, blev det. Räkna med revansch när det blir kür i morgon fredag. Det är då det är som viktigast, när världscuppoängen ska fördelas. Hon vill vinna küren, men Werth får inga poäng i morgon, hon är direktkvalad till finalen i Paris i kraft av regerande mästare. Så om hon vinner får tvåan högsta poängen.

Werths ambition i Göteborg är att kvala in Emilio tio finalen. En häst måste nämligen ha gått två kval för att vara med i finalen, oavsett om ryttaren är direktkvalad eller inte. Svårt det där med regler ibland.

Nu laddar vi för kvällens hoppning!