Gothenburg Horse Show är igång

Publicerat

På plats i Göteborg.

Det blev en snabb och smidig resa hemma från Skåne till Göteborg. Mer och mer snö på fälten ju längre norrut jag kom, men torra och fina vägar.

Incheckningen på hotellet gick supersnabbt. Det var bara en enda före mig vid disken, världsryttaren Marcus Ehning från Tyskland, iförd toppluva och ganska hostig. Då såg nederländaren Jur Vrieling, som kom strax efter, fräschare ut.

Det är så det är på torsdagen vid Scandinaviumtävlingarna, hoppryttarna ramlar in utan brådska, en efter en. Deras första klass går inte förrän klockan 18 och alla litar på att deras proffsiga hästskötare sett till att hästarna mår bra. Hästarna anlände redan på onsdagen och veterinärbesiktigades också då.

Efter att jag fått min ackreditering (detta halsband som utgör ständigt ”smycke” vid stora evenemang), och efter att ha hälsat på de kära kollegor som redan kommit, gick jag ner på framridningen. Dressyrens Grand Prix står på schemat och visst dök det upp en och annan dressyrhäst så småningom. Närmare bestämt första startande, nederländskan Margo Timmermanns på Catch Me, och svenska Jeanna Högberg med finskfödde(!) Duendecillo P.

Stjärnan Jeanna har vi ju inte sett så mycket av på det senaste. Dels har hon fött tvillingar, och dels har hennes Darcia varit skadad. Stoet var under behandling i Tyskland, men drabbades av fång och Jeanna beslöt att betäcka henne. Men räkna med att Darcia kommer tillbaka till tävlingsbanorna, hon har mycket kvar att ge. Hon är inte så gammal och livet som mamma ger henne tid att läka skadan.

De unga hoppryttarna inledde dagen med uppvärmningshoppningar vid de är 42:a Scandinaviumtävlingarna. Först juniorerna i Morgondagens Vinnare där Linus Herzig från Linköping var bäst med Bologna. Bästa skåning: Tilda Eldh trea på Cash In, den hetlevrade valacken som tidigare reds av Peder Fredricson och sedan av Stephanie Holmén.

Young ridernas uppgörelse gick till Tyskland via Max Haunhorst på Chaccara med svenska Mikaela Gustaphson tvåa på Cum Laude.

Nu är vi igång i Göteborg. Räkna med många rapporter härifrån!