Mästaren vann – i fel gren

Publicerat

Världens högst rankade ryttare tog hem första hoppklassen vid Gothenburg Horse Show.

Men han vann i ”fel” gren, tysken Michael Jung är OS- och VM-guldmedaljör – i fälttävlan.

Den ödmjuke och nästan blyge Michael Jung är den okrönte kungen av fälttävlan. Det enda i mästerskapsväg han inte vunnit de senaste åren är fjorårets Europamästerskap, som gick till hans landsmaninna Ingrid Klimke.

Mjukt och vackert red han över tre sekunder snabbare än tvåan, svenska Cornelia Rylén på Rasputin. Funderar han, att likt Peder Fredricson, helt gå över från fälttävlan till hoppning? Knappast, men Jung gillar att utveckla hästar och tävla i hoppning.

– Jag har ett par stycken unga hästar att arbeta med. Det är så roligt att se hur de går framåt, sa han.

Segerhästen i Göteborg, fischerChelsea, är ett tioårigt westfahlen-sto.

– Hon är väldigt nervig men hon skötte sig strålande, tyckte han.

Det är första gången för Jung i Scandinavium och han gillade omgivningen direkt.

– Härlig publik och atmosfär, sa han.

– Och så är det alltid roligt att vinna första klassen.

Flera av de unga svenskarna i startlistan försökte rida snabbt, men enbart Cornelia Rylén och Evelina Tovek lyckades, utan att riva något hinder. Det var faktiskt så att det länge såg ut som att Cornelia skulle vinna, men så kom Michael Jung, som siste ryttare ut, och slog henne.

Evelina Tovek tog fjärdeplatsen och Peder Fredricson red in på tionde plats, efter att ha ridit en lugn introduktionsrunda på Hansson.

Fler och fler hästmänniskor från hela landet droppade in på Scandinavium under dagen. Jag sprang på Jörgen Larsson, som i fjor var med i den internationella tävlingen efter att ha vunnit Borås Grand Prix med Agathon S veckorna före. I år koncentrerar sig Jörgen på Lövsta Future Challenge-hoppningen för de sjuåriga hästarna. Han rider Jonas Holmbergs Conrad, första hoppningen fredag morgon.

Jag mötte också Gothenburg Horse Shows chef, Per Löjdquist. Mycket nöjd kunde han konstatera att showen rullar vidare, som ett väloljat maskineri där alla kuggar är i fas. Risken är dock alltid att man blir för nöjd och det blir tomgång. Den risken avfärdade Löjdquist med att det varje år presenteras något nytt och fräscht. Främst gäller det mässan, som numera inte enbart är en gigantisk plats för försäljning av allehanda hästsaker. Det arrangeras hästföretagar- och innovationsforum och massor av föreläsningar och uppvisningar.

I år kan man dessutom, via ATG som är på plats, spela på hästhoppningen.