Framtidstro i fokus

Publicerat

Framtidstron var påtaglig hos topptrion efter finalen av Morgondagens Vinnare, juniorhoppningen vid Gothenburg Horse Show.

– Man blir ju så inspirerad av Irma Karlsson och Stephanie Holmén, sa segraren Cora Sidney Hirn.

Danderydstjejen Cora fyller 16 år i vår och har just lämnat ponnytiden bakom sig, en tid som i somras gav ett EM-brons. Nu ska hon lägga allt fokus på stor häst, främst Bluffing Spirit, kallad Krabban till vardags.

– Det var så kul att komma hit och känna att både jag och hästen var i topp, sa Cora.

– Jag skulle velat stanna och rida varenda klass här!

Tvåan Wilma Glans, 18, från Strömstad och trean Stina Efraimsson, 17, från Falköping kände sig också oerhört inspirerade efter erfarenheterna de fått i Glöteborg.

– Bara att rida på framridningen, tillsammans med många av världens bästa ryttare var fantastiskt, konstaterade Stina.

– Och så fick jag ju nu vara med på mitt livs första presskonferens.

Stinas mål är att etablera sig i juniorlandslaget, och även om hon går första året på gymnasiets ekonomiprogram vill hon gärna i framtiden rida på heltid.

– Hästarna är ju redan en så stor del av mitt liv, så jag ser egentligen inget annat. Det går ju att komma långt, det är bara att titta på Stephanie Holmén och Irma Karlsson. Det är två unga tjejer som kommit ändå upp på världscupsnivå och det inspirerar.

Det var många optimistiska toner inför framtida forskning kring hästars rörelsescheman.

Hästar på heltid är det för forskare och veterinärer och de som håller på med rörelsemekanik och hållbarhet hos hästar har fått en skjuts i tillvaron. ATG (AB Trav och Galopp) går nämligen in med 18 miljoner kronor (över sex år) för att bygga en anläggning vid SLU i Uppsala. På en redan befintlig travbana som tidigare finansierats av ATG ska det placeras en 60 meter lång byggnad. i denna ska finnas avancerad teknik, höghastighetskameror, tryckmätningsplattor och avancerad datateknik för att mäta vad som händer i hästen i hög fart på rakt spår. SciMoveS heter mättekniken och den kommer även att kunna användas på dressyr- och hopphästar.

Svaren på mätningarna kommer att ge ett kvantifierat utgångsläge för behandling av diagnosticering och hältor och för att lägga upp lämpliga träöningsprogram. Några av forskarna vid projektet är Lars Roepstorff och Marie Rhodin och dessa får stort stöd av Johan Lindberg, generalsekreterare för Svensk Travsport och Hans Ljungkvist, ordförande för travsporten.

– Vår förhoppning är att denna riktade satsning på forskning är att mycket tidigare än idag upptäcka skador hos travhästar, säger Johan Lindberg.