Nu smids VM-planerna

Publicerat

Det handlar om världscupfinaler och Nations Cup men största målet för 2018 är VM-tävlingarna i amerikanska Tryon i september.

Målet är att skicka svenska representanter i distansritt, dressyr, fälttävlan, hoppning och paradressyr.

Störst är naturligtvis de tre olympiska grenarna hoppning, dressyr och fälttävlan. Två av förbundskaptenerna var idag på plats i Göteborg och skissade sina planer inför VM.

Dressyrens Bo Jenå var väldigt positiv och gladde sig åt att han har så många unga ryttare som knackar på landslagsdörren.

– Det är väldigt uppåt just nu. Vi ska dessutom ta med oss de positiva vibbar vi fick med lagbrottet vi tog vid EM:et i fjor här i Göteborg

Tinne Vilhelmson-Silfvén och Patrik Kittel blir de bärande namnen, de resterande två platserna har många konkurrenter. Inte minst Minna Telde, som jag träffade häromdagen. Hon är väldigt sugen på rejäl comeback, sa hon, nu när hennes Isac är frisk igen.

Hoppningens Henrik Ankarcrona började planera för VM redan när han tillträdde 2016. Han tittade på en bild på sitt EM-silverlag från i fjor och konstaterade att det fortfarande är starkt. Men inte cementerat.

– Vi har rutinerade ryttare (då tänkte han på Rolf-Göran Bengtsson) och många unga som också vill vara med, konstaterade han.

När världscupfinalerna i Paris är avklarade i april sätts förberedelserna igång på allvar inför VM. Svenska ryttare kommer att matchas i Nations Cup, en tävling som blir allt viktigare. I fjor fick lagen rida sex omgångar varav fyra räknas. I år ska det ridas fem, och alla räknas. För Sverige blir det starter i nya San Morin och Sopot samt i Rotterdam, Falsterbo och Hickstead.

– Det är viktigt att göra bra resultat i serien och att hänga kvar i division 1, inte minst för att nästa års segrare blir direktkvalad till OS. Dessa tävlingarna ger också väldigt mycket rutin och erfarenhet åt såväl hästar som ryttare.

Samtidigt som resultaten ska vara bra måste han öppna för de unga, ge dem en plats i laget.

– Det är mycket pusslande och funderande. Men viktigt är att ryttarna är förberedda när de får chansen. Det tror jag de är för vi för ständigt samtal med dem och har kontakt med teamen runt dem.

Hur fälttävlansfolket tänker lär vi få veta senare, förbundskapten Fredrik Bergendorff var inte på plats denna eftermiddag när förbundet bjöd på informationsmöte. Däremot fick vi reda på att ekonomin är stabil och att resultatet blev det som budgeterats. En halv miljon människor rider varje vecka, under 2017 gjordes fem miljoner ridtimmar på 465 ridskolor och att föreningarna (något minskade i antal) har 151 000 enskilda medlemmar.

– Det är dessa medlemmar som bildar grunden till förbundets ekonomi, sa ordföranden Ulf Brömster.