Skilda världar för ungdomarna

Publicerat

Åt tyskarna kunde Janelle Larsson inget göra, Teike Carstensen på Cadour och Max Haunhorst på Chaccara var för bra den här gången.

– Men jag är väldigt nöjd ändå. Min tredjeplats i en sådan här stor final är det största jag gjort inomhus, sa Janelle.

Ännu bättre var det när man ställer Janelle i kontrast till de båda tyskarna. 17-årige Max Haunhorst från Osnabrück kommer från en stor hästfamilj med ett 30-tal hästar i stallet.

Teike Carstensen, 19, från Sollwitt, vars syster Beeke för övrigt var sexa i klassen, kommer från en ännu större hästfamilj med säte i norra Tyskland. Hon har haft massor av stora framgångar och får hästmaterial ur familjens stall, som är ännu större än Haunhorsts.

Janelle har inte alls de förutsättningarna även om mamma Magdalena har bred kunskap och har varit i sporten länge. Hemma på gården utanför Helsingborg står fem hästar, varav två är de som Janelle tävlar på i de större sammanhangen, vinnarhästen i Göteborg Staralmé Esc Z och Baltimore. Dessutom var Janelle yngst av de tre på prispallen, inte ens 16 år fyllda.

– Jag var kvalad också i juniorfinalen Morgondagens Vinnare men jag hoppade över det. Där är det 1,30-1,35-hoppning och man måste rida så fort. Det passar bättre för Staralmé när det blir lite högre hinder i stället, förklarade hon.

Det är ändå juniorhoppningar hon satsar på de närmsta åren, inte minst JEM. sedan tänker hon ge ridningen några år till.

– Young rider-tiden ut. Sedan, när jag är 21, ska jag fundera på hur bra det gått, om jag ska fortsätta satsa på ridningen, eller om det blir studier.

– Rida och tävla är dyrt.

Trettonårige Staralmé , Sture kallad, är speciell för Janelle.

– Alla älskar Sture och han är väldigt bortskämd och vill ha all uppmärksamhet i stallet. Han har en härlig inställning och ett hjärta av guld.

Nästa vecka ska Rolf-Göran och hans fru Evi visa en treårishingst efter Casall (bilden) vid bruksproven på Flyinge.

Lördagen i Göteborg inleddes med strålande solsken och massor av minusgrader. Stämningen bland hästfolket i och runt Scandinavium är dock värmande. Vid frukosten träffade jag Rolf-Göran Bengtsson och hans 83-åriga mamma Elsa. RGB:s fru Evi är inte med den här gången. Hon är på Flyinge. Nästa vecka är det nämligen bruksprov och paret Bengtsson ska visa en treårshingst med Rolf-Görans förra stjärnhäst Casall som pappa.