Suveräne Henrik vann igen

Publicerat

Han tyckte själv att han haft en ”skithelg”. Och därför ville han avsluta den riktigt bra.

Det var precis vad han gjorde, Henrik von Eckermann. För andra året i rad tog han hem Europafinalen av världscupen, och vann dessutom den västeuropeiska ligan.

Det gick inte att ta miste på hur glad Henrik var efter sin suveräna seger med Mary Lou. Han log från öra till öra och njöt av publikens jubel när han galopperade sina ärevarv.

– Jag ville göra något riktigt bra innan Scandinavium släcktes ner, sa han.

Henrik var en av elva felfria. Lite darr på tredje sista hindret blev det, Mary Lou var i med båda fram och bakhovar, men bommen låg kvar.

– Där hade jag tur och det tyckte jag att jag förtjänade efter all otur jag haft den här helgen. Och ärligt talat så har jag inte ridit särskilt bra heller.

När han läste startlistan inför den avgörande omgången insåg han att han hade några snabba ekipage efter sig i omhoppningen.

– Men när jag studerade omhoppningsbanan såg jag att den skulle passa mig. Man kunde galoppera på vilket innebar att jag skulle kunna utnyttja Mary Lous stora galopp, förklarade han.

Han lyckades till hundra procent. Marcus Ehning var visserligen tre hundradelar snabbare men det kostade tysken en rivning.

Nu ska Henrik ladda för finalen i Paris och försöka förbättra den tredjeplats han tog i fjor. Men villkoret för det är givetvis att han får behålla Mary Lou. Ryktena har gjort gällande att hon är på väg att säljas.

– Sådana rykten fluerar alltid, men det finns ingen konkret spekulant idag, sa Henrik som ändå inte vågar planera för något VM i september för stoet.

– Min dröm är så klart att hitta någon sponsor som kan säkra henne till mig.

– Men jag är luttrad, jag har förlorat många hästar som jag tagit upp i internationell topp, sa Henrik som nyss gått miste om storhopparen Chaccano.

Henrik får sällskap i finalen i Paris av Douglas Lindelöw som tack vare fem nya poäng tog 17:e plats i ligan (18 går till final).

Till finalen tog sig även britten Michael Whitaker.

– Jag vet inte vilken det är i ordningen, kanske den 25:e, sa han.

Han har dock, till skillnad från sin bror John, vunnit den.

– Så det vore väl på tiden nu, sa han.

Också Olivier Philippaerts blev finalklar. Den unge belgaren kom till Göteborg med dåliga minnen. Under EM i somras råkade han nämligen ut för en olycka och skadade sin ena axel illa.

– Som tur är påverkade det inte mig nu, sa han.

Hans häst Legend of Love fick vila de tre månader Olivier behövde för att läka sin axel.

– Det gjorde henne gott och nu är vi båda i väldigt god form, sa Olivier efter sin andraplats efter Henrik von Eckermann i Europafinalen.

Årets Gothenburg Horse Show blev, som vanligt, en stor succé. Dressyrryttarna klagade lite på att de tvingades tävla de något publiktröga dagarna torsdag och fredag, men det är något tävlingsledare Tomas Torgersen skulle ändra på.

Nästa år är det världsfinal i båda dressyr och hoppning i Scandinavium, en garanti för succé både sportsligt och publikmässigt.