Tjejerna tar för sig – igen

Publicerat

Stephanie Holmén tvåa i Grand Prixen på lördagskvällen, Irma Karlsson (bilden) vinnare på söndagsförmiddagen – de svenska hopptjejerna fortsätter att imponera.

Stephanies utveckling bara det senaste halvåret är fantastisk och den kan vi förknippa med Flip’s Little Sparrow, Sparven. Steffi fick ju ta över stoet från sin arbetsgivare Peder Fredricson i våras och den kemi som uppstått mellan häst och ryttare verkar ha fått dem båda att känna sig oövervinneliga.

Jag träffade Sparvens ägare Astrid Olin i katakomberna under Scandinavium på söndagsmorgonen. Hon gladdes enormt med Steffi och Sparven.

– Jag tyckte att Peder gjorde ett väldigt bra jobb med Sparven när han red henne. Jag trodde inte det kunde bli bättre, men med Steffi har ju Sparven utvecklats ännu mer. Det är så roligt att få vara med och hjälpa till med fina hästar, sa Astrid.

Sin utveckling som ryttare visar Steffi inte enbart på Sparven. I Grand Prixen i Göteborg red hon ju Carma. Det är ett väldigt egensinnigt sto med åsikter om både det ena och det andra. Lyckligtvis gillar hon att hoppa och hon har hur mycket kapacitet som helst. Uppenbarligen tycker hon inte heller att några hinder kan vara för stora. Innan hon galopperade över startlinjen i GP:n var hennes enda erfarenhet av svår klass andraplatsen i Borås Grand Prix två veckor innan. Nu handlade det om femstjärnig Grand Prix!

Irma Karlsson ville så gärna vinna en klass med Balahe, fuxstoet som dittills aldrig lämnat Scandinavium utan att vinna en klass. Hon hade varit nära i tidigare klasser men någon bom föll varje gång. Men på söndagsförmiddagen höll det, Balahe fick sin seger.

– Jag är så otroligt glad. Balahe älskar det här. Hon går alltid in på banan med skräckblandad förtjusning och hon vet vad hon ska göra, sa Irma.

– Det här var hon verkligen värd.

Irma, med säte på Övedskloster utanför Sjöbo, satsar fullt ut på sin karriär. För några år sedan vann hon EM för young riders på Cornet. Under flera år arbetade hon i team med Douglas Lindelöw i Fulltofta, med Douglas mamma Agnetha som tränare. Det var där Irma fick sin grund för satsningen och Agnetha finns fortfarande med som tränare och coach. Irma är numera sin egen. Hon sålde Cornet nästan direkt efter EM-segern och har med försäljningspengarna som grund byggt upp sin nya, egna verksamhet. På tisdag åker hon till Villamora i Portugal för fem veckors tävlande.

Så här ser det ut under Scandinavium, vägen mellan framhoppningen och arenan. Inte särskilt glamoröst.

Inne på Scandinaviumarenan är det festligt och glittrande men så är det minsann inte bakom. Vägen ryttare och hästar måste ta mellan framridning och arenan består av några hundra meter iskall betong och är allt annat än glamorös.

På framhoppningen (hockeyn Frölunda Indians träningsrink) är det lite varmare atmosfär och egentligen där det händer. Hästägare, tränare, grooms, officials – det är där alla är. Obligatorisk är också den italienska kaffevagn som följer med på tävlingar världen runt.

Första ryttaren är inne på banan och ryttarna kollar hur det ser ut.

Vid framhoppningen finns också tv-skärmar, en med aktuell startlista och en med sändning från pågående klass. När första ryttaren startar avbryts den mesta framridningen och ett stort gäng samlas framför tv-skärmen för att se om banan fungerar som de tänkt.