Tillbaka till verkligheten

Publicerat

Tillbaka till verkligheten – och en iskall sådan.

Vi har ingen snö (ännu) här nere i det sydvästligaste hörnet av landet. Men det är kallt. Jättekallt. Fem-sex minusgrader och en vind som går igenom allt.

Bilfärden hem från Göteborg efter den fantastiska världscupklassen som Henrik von Eckermann vann och där Douglas Lindelöw fixade en finalbiljett, gick väldigt fort, klart under tre timmar.

Det var skönt att vara hemma i tid och ladda för en måndag som till stora delar handlat om att hämta hem alla de djur jag haft utspridda under min Göteborgsvistelse. Alla har haft det mer än bra där de har varit men verkade ändå rätt nöjda att komma tillbaka till sin vardagsmiljö.

Min fjortonåriga häst hade dock åsikter när hon upptäckte att jag släppte ut henne i hagen direkt. Med nordostlig vind har hon inget lä och det gillar hon verkligen inte. Hon och ponnyn (som jag hämtat hos mina fantastiska grannar) fick trots allt stå ut (med en stor bunke hö att hålla sig varma med) några timmar innan de fick komma in.

Från Göteborg kom det under måndagen rapporter både från Gothenburg Horse Show och EuroHorse (mässan) och det var enbart positiva tongångar. 79 062 besökare kom till evenemanget, som även innehöll Hästföretagarforum. Det innebar en tvåprocentig ökning., Man konstaterar även att allt fler väljer att enbart besöka mässan, utan att lösa biljett även för tävlingarna inne på Scandinavium. Alla utställare var i alla fall nöjda och kommersen mycket god.

Undras förresten varför det kallas utställare bara för att de finns på plats vid tävling? Faktum är att det ju till största delen är ren marknad, det vill säga affärer som lämnat sina vanliga lokaler och i stället säljer sina produkter i samband med en tävling. Visst demonstreras nyheter också, men ändå.

Lite fakta kring EuroHorse

– startade 1992

– 20 000 kvadratmeter stor mässyta

– ungefär 220 utställare

– publikrekordet är från 2013 då 98 000 besökare noterades

– snittbesökaren är en 38-årig kvinna som äger en häst och handlar för 2 500 kronor.

Nu är det dags att ladda om – i veckan är det bruksprov på Flyinge. Det finns många intressanta hingstar att se, inte minst den treåring (e Casall) som Rolf-Göran Bengtssons fru Evi kommer att visa.