I väntan på den vår som dröjer

Publicerat

Det känns som att vi alla går och väntar, och som att vi just nu befinner oss i ett vakuum.

Det som vi absolut mest väntar på är våren. Den dröjer och dröjer och vi kan inte mycket göra. Bara fortsätta att hoppas, titta på tiodygnsprognosen på väder-appen och studera de vintergäck och snödroppar som trots allt blommar. Mina krokusar har till och med visat sina lila små huvuden, men lär väl få frostskador de kommande dagarna.

Lite hopp fick jag i morse när jag var ute och travade på mjuka grusvägar. Lärkorna sjöng högljutt och högt där uppe streckade tranorna, och tjälen har släppt på de flesta ställena.

Men vakuumkänslan består för det är så mycket som väntar, om bara våren kommer. Alla utomhusaktiviteter, inklusive ridtävlingar. Det finns en del, Skabersjö hoppning i helgen exempelvis, men det är ändå inte någon riktig rush och det ska dessutom bli minusgrader och tuff blåst. Ingen vårkänsla att vänta där, inte.

Inte heller avelssäsongen har tagit riktig fart. Visst har det redan fötts en del föl (och redan några som fått problem och sökt ammor till sina plötsligt moderlösa föl) men det måste vara svårt att få igång betäckningssäsongen när kylan gör att stona inte blir brunstiga. Bruksproven på Flyinge är avklarade sedan tio dagar och det brukar ju vara starten på våren. Men i år är det bara att vänta, ett tag till.

Apropå Flyinge, i kväll blir det en runda dit. Det är unghästklasser i hoppning på gång. Bra tillfälle att göra mjuk säsongsdebut.