En strålande bronsplats för Henrik

Publicerat

Trea i världscupfinalen, för andra året i rad – man kan inget annat än applådera Henrik von Eckermann och fantastiska Mary Lou.

Han sprängde den amerikanska dominansen, med Beezie Madden i topp, Devin Ryan på Eddie Blue på andra plats och regerande mästaren McLain Ward på HH Azur på fjärdeplats. Det är bra!

Det är dock inte svårt att förstå Henriks besvikelse. Om han inte gjort ett litet, litet ryttarmisstag mot andra hindret hade det kunnat gå vägen. Mary Lou blev för platt i språnget på det höga räcket när Henriks hand blev en aning hård. Hade bommen legat kvar kunde det blivit omhoppning eftersom också Beezie rev och de båda hade då slutat på fyra fel.

En omhoppning dem emellan hade varit otroligt spännande. Beezie, likt många andra amerikaner, är otroligt duktiga på att rida fort, men hennes häst, den fantastiske Breitling, såg en aning trött ut, så frågan är om inte Henrik haft en bra chans.

Hur som helst, ännu en gång trea i denna final som ju anses som inofficiellt VM inomhus, är starkt.

Största överraskningen bland topp tre var tvåan Devin Ryan. Det var hans första världscupfinal och han åkte enbart för att han var övertygad om att han hade bästa hästen i Eddie Blue, en nioårig Hollandsfödd valack efter Zirocco Blue-Marlon. Och visst var hästen strålande! Devin Ryan slog igenom för ungefär åtta år sedan, då med tre stora Grand Prix-segrar. Han är uppväxt i New Jersey och har speciell talang för att ta fram unga hästar. Han har arbetat fyra år i Nederländerna, togs ungh talang om hand  av legendaren Georges Morris men har nu sin egen stora anläggning där han erbjuder det mesta för hoppryttare på alla nivåer.

De svenska världscupframgångarna ökar också våra förhoppningar på kommande utomhus-VM. Det går ju i september, på amerikanarnas hemmaplan i Tryon. Läge för blågul revansch, inte minst i lag. Douglas Lindelöw på sin elfteplats gjorde också en mycket stark finalserie, även om luften gick ur lite grand till sista rundan. Men han har visat att han och Zacramento är med bland de bästa.

Spekulerar vi vidare mot VM i Tryon så kan vi ta namn som Malin Baryard-Johnsson, framgångsrik i belgiska Zangersheide i helgen, med bland annat seger med Second Chance och femma i Grand Prixen med Indiana, den häst hon hoppas mest på för de stora uppgifterna framöver. Och så har vi ju Peder Fredricson med tre tänkbara VM-hästar.