Hektiska tider på avelsfronten

Publicerat

Maj är en hektisk månad. Inte nog med att det hålls treårstester runt om i landet och de något äldre unga hästarna försöker kvala till Scandinavian Open i Falsterbo. På de olika seminstationerna är veterinärerna i full gång med att ”tillverka” framtidens hästar.

Numera betäcks nästan inga ston naturligt. Det är semin som gäller, företrädesvis med färsk sperma. Men en hel del sperma är fryst, särskilt den som kommer utomlands ifrån. Jag har förstått att allt färre seminörer arbetar med fryst sperma. Stoet måste nämligen kollas var tredje timme så att semineringen görs vid exakt rätt tidpunkt vid ägglossningen. Då krävs nästan att seminören bor på stationen. Ofta måste han/hon ju gå upp mitt i natten för att kolla stoet och att då bara behöver slänga en jacka över pyjamasen är ju betydligt enklare än att behöva sätta sig i en bil och åka iväg.

Jag tycker att dessa seminörer är något av hästvärldens hjältar, som verkligen ställer upp för stoägarna. Jag har själv varit i närkontakt med en av dem, nu på det senaste, när min fyraåring skulle semineras med fryst sperma. Jag åker till Eva Pettersson på Tranberga och med noggrannhet och skicklighet fick hon mitt sto dräktigt vid första semineringen.

Där, på Tranberga, fick jag dessutom vid ett av mina besök se något ovanligt, nämligen en naturlig betäckning. Eva har fullblodshingst, Helsinki, och i fullblodsvärlden är det fortfarande naturlig betäckning som gäller. Gammaldags, men så är bestämmelserna. Jag tycker det är tramsigt, för om man är rädd för att fel hingst används vid seminering kan man ju bara ta ett DNA-prov. Det är ju dessutom obligatoriskt för alla halvblodsföl som tillkommit genom seminering.

Många ston höll igen med sina fölningar medan det var så kallt tidigare i våras. Men nu tycks alla släppt på och det har fötts massor av föl. Lyckligtvis har det gått bra på de flesta håll, det är alltid lika sorgligt när något går fel, eller fölen har någon defekt.

Också på tävlingsfronten är det full fart. I helgen gratulerade vi Douglas Lindelöw som vann (!) en 1,55-Grand Prix i Wiesbaden med Zacramento. Det var hästens första start sedan världscupfinalen i Paris. Det lovar gott inför VM!