En försmak på VM i Falsterbo

Publicerat

Först ska vi fira midsommar, men sedan är det dags att ladda mot Falsterbo Horse Show!

En föraning inför den festliga hästveckan är att förbundskapten Henrik Ankarcrona har avslöjat vilka elva ryttare han tagit ut. Det är Malin Baryard Johnsson, Henrik von Eckermann, Peder Fredricson, Douglas Lindelöw, Evelina Tovek, Irma Karlsson, Rolf-Göran Bengtsson, Fredrik Jönsson, Jonna Ekberg, Stephanie Holmén och Jens Wickström. Väntade namn alltså, inklusive de nio som finns på Ankarcronas VM-lista.

Ytterligare fyra svenskar ska få vara med i de internationella tävlingarna. Liksom de senaste åren är det de bästa från 7-Star-tävlingarna som gör upp om platserna vid nationella uttagningshoppningar första Falsterbohelgen.

Apropå att ladda inför Falsterbo, det är det många som gjort rätt länge nu. Unghästarna har kvalat runt om i landet och samlat ihop de nollrundor de behöver för att få vara med i Scandinavian Open.

De allsvenska lagen har ridit om sina finalplatser och amatörerna har kvalat för att ta sig till amatörtouren.  Angående denna, amatörernas tävling, alltså, hör man rykten om ryttare som tävlar helg efter helg efter helg för att ta poäng. Det är inte okej. Kanske måste man införa kvalbegränsningar även här, liksom man har för unghästarna.

Jag kan för övrigt berätta att det märks att Falsterbo Horse Show närmar sig. Vellinge kommuns anställda har klippt gräset i skogen bakom campingen för att förbereda för camparna. Det putsas och fejas lite varstans. Funktionärerna hade sin speciella hoppning i söndags – till många glada skratt och stor förväntan inför det som ska komma. Det är trevligt att Wannius upplåter den fina gräsbanan till funktionärshoppningen, en jättefin uppmuntran till alla dem som viker veckor av sina semestrar åt gratisjobb på showen.

Midsommarhelgen är inte bara matjessill och blommor, det är också tävlingar. På Flyinge är det fyrstjärnig internationell voltigetävling och på Ebba Berglöfs anläggning utanför Sjöbo har Everlövs RF sina årliga elittävlingar i dressyr. Förut avgjordes de här tävlingarna på EMV utanför Veberöd, men de har alltså flyttats till Ebbas trevliga anläggning vid Rytteriet. Vädret ska väl inte bli det allra roligaste men det lutar åt att jag sköljer ner midsommarsillen med gott kaffe och bra dressyr någon av dagarna.