Ingenting är omöjligt för Johanna

Publicerat

Egentligen borde det vara omöjligt att elitsatsa inom ridsporten när man bor så långt norrut som i Umeå. Men Johanna Lindberg, 18, bara skrattar när de långa avstånden kommer på tal. Och så berättar hon om hur hon kört hela vägen till Flyinge med sin häst Real Easy (e Quite Easy).

– Vi gjorde det i två etapper med övernattning i Uppsala, berättar hon.

På Flyinge väntar internationell fyrstjärnig tävling och både Johanna och hennes häst är fräscha och beredda.

– Det är en jättebra tävling för oss. Nästa år blir jag ju senior, och 2020 är det VM här på Flyinge, säger hon.

Johanna är en riktig hästtjej som började på ridskola hos Umeå RF som sjuåring. Parallellt med ridningen gick hon på gymnastik, så när hon som tioåring började i ridklubbens voltigegrupp, så hade hon alla förutsättningar. Det fick hon snart bekräftelse på. 2010 åkte hon med sitt lag till skritt-SM (så unga voltigörer tävlar i skritt). På träningslägret före tävlingen körde hon individuellt och anmälde sig till den individuella tävlingen – och kom tvåa. Året efter vann hon.

– Jag hade ju allt i kroppen, hästkänslan och teknik och balans från gymnastriken.

Trots att Umeås voltigegrupp lades ner fortsatte Johanna, med lånad ridskolehäst. 2012 var hon trea på minior-SM, året efter höll hon på att vinna, men hästen blev halt inför finalen och då blev det inget. Däremot vann hon NM, på en lånad, dansk häst som hon inte kände alls. 2014 vann hon både minior-SM och NM och gjorde internationell debut.

Framåt hösten var det dags att köpa egen häst.

– Jag ville kunna träna mera seriöst, förklarar Johanna.

Det var just som träningshäst Real Easy var menad, så Johanna fortsatte att låna hästar vid tävling. Träningarna gick bra, trots att hon inte hade någon tränare.

– Jag tittade på filmer och så filmade jag mig själv och skickade filmer till tränare längre söderut. Det fungerade bra men när jag träffade den slovakiske killen Dusan Barci på ridklubben i Umeå blev det annorlunda. Han har hjälpt mig jättemycket och vet vad det handlar om eftersom han tävlat mycket själv.

– Dessutom har jag en personlig fystränare som lägger upp ett träningsprogram som är anpassat till voltigen.

2015 vann hon SM och NM igen, nu som förstaårssenior. 2016 var hon ”bara” tvåa respektive trea i mästerskapen.

– Jag hade lånat en dansk häst som inte var så bra, förklarar hon.

Nu blev tankarna på att låta Real Easy bli tävlingshäst allt mer seriösa.

– Jag hade haft med honom på en liten tävling och han skötte sig utmärkt. Så jag tog med honom till en tvåstjärnig internationell tävling här på Flyinge. Han fick väldigt fina poäng och jag kunde köra hela mitt program på ett sätt jag inte kunnat tidigare.

SM och NM vann hon på rekordpoäng och Real Easy utsågs till bästa häst. Sedan blev det JVM i Österrike. Johanna och hennes Real Easy gjorde stor succé och tog första svenska VM-medaljen individuellt någonsin.

Som grädde på moset utsågs hon på 2017 års Ryttargala till Morgondagens Stjärna, i konkurrens med alla andra grenar.

– Det är så roligt när det går bra. Jag är bra på att hålla nerverna i styr och vänder min lilla nervositet till att bli starkare.

Johanna har ett år kvar på gymnasiet. Efter det lutar det åt att hon helt satsar på voltigen, åtminstone ett tag. 2019 ska hon göra sitt första senior-EM, 2020 väntar VM på Flyinge.

Voltigen i Skåne har alla chanser att bli ännu starkare. Lunds kommun klubbade nämligen dagen före midsommar ett beslut att satsa på voltigen fram till VM och JEM 2020.

– Voltige är ett nytt och spännande inslag i sport- och kulturutbudet, säger Annika Eklund, kulturchef i Lunds kommun, i ett pressmeddelande.

– Här får vi möjligheter att rikta resurser till en sport som engagerar fler tjejer än killar, vilket vi också lägger oss vinn om.

I satsningen ingår att föra voltigen närmare folket, kanske med uppvisningar på Mårtenstorget, prova-på-dagar och studiebesök för unga. Dessutom finns det utmärkta tillfällen att se bra voltige nu i helgen när många av Europas bästa voltigörer tävlar i Flyinges stora ridhall.