Falsterbo laddar för show

Publicerat

Idag tisdag var det den sedvanliga presskonferensen inför Falsterbo Horse Show.

För mig innebär det känslan att sommaren är ordentligt igång och att det samtidigt är slut på den lugna, ljumma och mysiga försommarperioden som vi Näsetbor uppskattar. Ändå är det ganska kul när Näset invaderas av folk som kommit hit för att njuta av det som vi (lyckliga) kan kalla vår vardagstillvaro.

Jana Wannius har som ambition att varje år göra förbättringar på sitt Falsterbo Horse Show och han har lyckats även i år. Den nya Falsterbobanan har fått läktare, så 1300 personer kan sitta, varav tusen under tak. På den fina gräsbanan kommer femåringarna att kvalhoppa, och även sexåringar första dagen. Unghästklasserna gick parallellt i sitt andra kval förra året men det blev för rörigt och uppskattades inte av publiken. För det är som Jana påpekade, folk är så intresserade att de vill se varenda häst.

Också dressyrbanan har kompletterats med läktare, med tak. Duktiga Marina Mattsson (som sparar sin GP-häst till U25-tävlingarna i Aachen veckan efter Falsterbo) var positiv. ”Jag ska rida unghästar och jag tror att upplevelsen här med tajta läktare blir en väldigt bra upplevelse för dem,” sa hon.

På dressyrbanan blir det, förutom final i premiären av amatörtouren i dressyr, Nations Cup och högklassig Grand Prix-dressyr, även clinic med Kyra Kyrklund och Jan Brink. Den clinicen kommer att göra det väääldigt trångt på läktarna. Speciellt som att Kyra själv ska rida och demonstrera sina budskap.

Falsterbo Hunting på onsdagen är en publikfriare och Jana Wannius lovade bättre startfält än någonsin. Tobias Grönberg vann 2008 (på Amaretto) men har inte varit med det senaste decenniet. Nu är han på gång igen. ”Jag har ridit en hel del på sistone och när jag fick låna min elev Sanne Bomans häst tvekade jag inte att anmäla”, sa han.

Jan Jönsson har ritat bansträckningen och när professor Jönsson är i farten blir det gediget och bra.

Den internationella hoppningen har samlat ett mycket bra startfält, naturligtvis delvis beroende på att Falsterbo är värd för en av omgångarna i Nations Cup. Nationshoppningen brukar ridas på fredagen men i år kommer den att avsluta tävlingsveckan. ”Förhoppningarna är att Sverige kommer på pallen, så folk har god känsla med sig när de lämnar Falsterbo i år”, sa Wannius.

En bra placering är ganska nödvändig för svenskarna som inte lyckats särskilt väl i år och behöver poäng för att nå finalen i Barcelona i höst.

Douglas Lindelöw gillar att rida i Falsterbo.

Douglas Lindelöw har inte ridit någon Nations Cup i år. ”Zacramento har fått vila en hel del efter den tuffa världscupvintern”, förklarade Douglas och intygade också att han fortfarande matchar hästen med VM i amerikanska Tryon i sikte.

Gräbanan lyser smaragdgrön och ser ut att hålla precis den kvalitet som London-OS-vinnaren, schweizaren Steve Guerdat lovordade efter sin GP-vinst i fjor. ”Falsterbo är en tävling där hästar och ryttare sätts iu första rummet”, sa han.

Guerdat kommer också i år, liksom ryttare som tyskarna Markus Beerbaum och hans hustru Meredith Michaels Beerbaum, britterna William Funnell och Michael Whitaker, irländarna Mark Mcauley, Paul O’Shea och Billy Twomey, italienarna Luca Maria Moneta och Bruna Chimirri, nederländarna Michel henrix, Maikel van der Vleuten och Jur Vrieling (som vann det mesta i fjor), spanjorens Eduardo Alvarez Aznar och Sergio Alvarez Moya och amerikanskan Chloe Reid. För att bara nämna några exempel.

Här är lite Falsterbo i siffror:

8,5 miljoner kronor i prispengar

861 hästar.

523 ryttare.

18 deltagande nationer.

695 boxar.

693 funktionärer.

69 tävlingsklasser.

220 utställer (rekord).

2 ambulanser, 1 djurambulans, 3 läkare, 5 veterinärer, 2 sjuksköterskor, 2 djursjukvårdare.