En allsvensk fullträff

Publicerat

Elitallsvenskan, det vill säga lag-SM i hoppning, avgjordes på söndagen i Falsterbo. Österlens RK vann, och gjorde det överlägset, men det fanns ytterligare en vinnare: finalkonceptet.

Finalen har tidigare ridits på olika platser, bland annat i Globen i november, men förlades i Falsterbo för några år sedan och redan det blev vinnande för hela Elitallsvenskan. I år hade man även ändrat upplägget för själva finalen. Till skillnad från tidigare red man båda omgångarna under en och samma dag. Den första inne på den mindre Falsterbobanan och den andra någon timme senare inne på stora hoppbanan. Dessutom fick lagen i år ha fem lagmedlemmar och i mån av önskan/nödvändighet byta ut en av första omgångens ryttare mot femteryttaren. Tre av lagen gjorde det nu, med väldigt gott resultat.

Österlens Shane Carey var väldigt positiv till förändringarna.

– Den här finalen liknar nu det koncept man har i Nations Cup. Där är det ungefär lika lång tid mellan omgångarna. Det är väldigt skönt att rida en andra omgång när man redan är igång, menade han.

– Visst skulle vi kunnat hoppa högre hinder, men lag-SM-finalen blir ändå en väldigt fin träning för dem som kanske siktar på att få rida nationshoppning i framtiden.

Österlens RK var alltså överlägset, Shane Carey behövde inte ens rida sista omgången eftersom Sara Molvidson Hellströms felfria ritt med J-Boston S.E. säkrade den österländska segern. Alla i laget hade nämligen imponerat med att ha ridit felfritt i samtliga hoppningar.

– Men jag var inte medveten om att min ritt som tredje man i laget skulle kunna vara avgörande. Det var inte förrän jag hörde att speakern sa att om jag var felfri skulle det vara klart, sa Sara.

– Jag blev lite skakig först men när jag väl var igång så glömde jag det. Jag har en så fantastisk häst i J-Boston.

En irländare (Shane Carey), en danska (Linnea Ericsson Carey), en från Stockholmsområdet (Sara Molvidson Hellström) och en skåning (ungdomsryttaren Andrea Persson) tog alltså hem första lag-SM-guldet för Österlens RK. Lite kaxigt red alla med blågula pannband på hästarna.

– Vi kände på oss att det skulle gå vägen, att vi skulle vinna, sa Katarina Jönsson som tillsammans med Gitte Lindskog varit lagledare och den samlade länken mellan ryttarna (som ju bor på olika håll i Skåne).

Iklädda guldtäcken skrittade hästarna in på prisutdelningen och firades av den stora publiken tillsammans med sina ryttare. På kvällen blev det mera firande, men lite lugnt.

– Det blir väl så att vi samlas senare i sommar till segerfest, sa Sara Molvidson Hellström.

På den festen kommer det att glimma lite extra av guld. Segerchecken till vinnarlaget var nämligen hela 200 000 kronor.

– Vi kommer att fördela pengarna mellan de ryttare som ridit med i laget, såväl i gruppspelet som i kvartsfinal och final. Och lite ska gå till klubben, sa Katarina Jönsson.

Linnea Ericsson Carey har haft många framgångar under åren i Falsterbo (främst med unghästar) men var extra glad för segern med laget.

– Det är alltid en fantastisk känsla att rida i team. Mera nervöst men också mera glädje. Och den allra största behållningen var vår ungdomsryttare Andrea Persson, bara 21 år och så himla säker, sa Linnea.

Linnea red trevliga skimmelstoet Contenance, tidigare riden av hennes make Shane.

– Contenance var såld till USA och gick bra där tills hon och hennes ryttare kraschade i en trekombination och tappade förtroendet för varandra. Nu har vi tillbaka stoet, för försäljning, och hon hoppar bättre än någonsin, berättade Linnea.