Hökris och kunskapsbrist

Publicerat

Tävlingarna är självklart det viktigaste för deltagare, ägare och besökare vid Falsterbo Horse Show och visst pratas det mycket häst och härstamningar, inte minst veckans inledande dagar när det mycket handlar om fem- och sexåringarnas kvalomgångar.

Men i år är det stora samtalsämnet det katastrofala läget i landet med torkan och foderbristen. På tisdagseftermiddagen kom tio droppar regn, inte ens tillräckligt för att blöta asfalten. Men jag har aldrig förut hört så många positiva reaktioner på några regndroppar.

Nu blev det som sagt inte mycket av det blöta. Det skulle behövas en veckas stilla regn, minst 100-150 millimeter, för att få igång växtligheten och hoppet om en andraskörd hö. Här nere i sydvästra hörnet av Skåne är det riktig kris, veten är bara några decimeter hög och med något förkrymt ax på toppen.

Lokalradion har varit igång hela förmiddagen om krisen och berättat om två företagare här nere som tänker importera två tusen ton hö(silage) i veckan från Polen och  placera det på några olika stationer här nere, administrerade av Blå Stjärnan. Där ska sedan behövande djurägare kunna köpa höet till samma pris som det man gav i Polen. Det är ett väldigt bra initiativ och kan kanske dämpa den desperationen många djurägare just nu har i blicken.

Det var rätt glest på utställarområdet på tisdagseftermiddagen men på läktarna satt folk, intresserade som många är av de unga hästarna. Också när juniorer och ungdomar red sina Grand Prix-kval var intresset stort. Kvaliteten på prestationerna i dessa hoppningar var varierande. Framför allt på juniorsidan, där några rider riktigt bra medan andra kanske inte riktigt har insett, eller velat inse, att det är skillnad på ponnyridning och storhästridning. Det brast en hel del i grundridningen och förhoppningsvis blir Falsterboäventyret en nyttig erfarenhet och påminnelse att det gäller att lyssna, lära och träna.

Kvalet vanns av danske Konstantin Deeken Künnemann, före norska Ada Alette Braaten Johnsen. Bästa svensk var Hanna Aldin från Linköping på Cantana II. Femma var Emelie Hugoson-Feldt på Turmalin, en ung Helsingborgstjej som utvecklats mycket det senaste året, guidad av sin mamma, förre elitryttaren Helena Hugoson-Feldt.

Att det är mer på gång i Falsterbo märktes på vägen dit. De stora hästbussarna rullade in under tisdagen fulla med internationella hästar.