Lång resa mot stort mål

Publicerat

Egentligen trodde inte Agnes Olsson, 18, att hon skulle ha en chans att vinna. Men hon åkte ändå, till sitt och hästen Arracs största äventyr i livet, finalen av Krafft the Tour of Amateurs vid Falsterbo Horse Show.

Resan från hemmet i Mora var lång, hela 75 mil, men fört Agnes var den värd varenda mil.

– Jag trodde inte det skulle vara möjligt att vinna. Det är en så stor tävling med så många bra med, sa hon, något omtumlad efter ståtlig prisutdelning och massor av uppmärksamhet – och glädjetårar som flöt i floder.

Efteråt, med lite distans till det hela, var Agnes noga med att framhålla sin tränare Sara Götting.

– Det är hon som låtit mig rida sin häst, hon har tränat mig och satsat stenhårt på mig, berättade Agnes, som själv endast har en ponny och till vardags går i gymnasiet.

Men bara för att Agnes inte äger tolvårige Arrac (e Aerline H-Cortus) är deras äventyr på tävlingsbanorna inte på något sätt över.

– Nu satsar vi på amatörtouren på Elmia, berättade hon.

Den touren är målet även för tvåan i Falsterbo, Martina Åhs, en 23-årig Norrköpingstjej som i tre år bott i Skåne och jobbar för Shane Carey och Linnea Ericsson-Carey i Skurup, som i söndags vann lag-SM med sitt lag Österlens RK och även rider såväl unghästar som i den internationella tävlingen. Martina hade egentligen inga egna funderingar på att rida amatörtouren.

– Det var Shane som kom och sa att vi alla skulle rida i Falsterbo. Så han och Linnea lånade ut Exclusief till mig. Det är en fantastisk häst med massor av power, sa Martina.

– Jag var lite rädd att jag skulle känna mig vilse här, men Shane har förberett både mig och hästen. Allt kändes helt perfekt.

Yngst på pallen var trean, Maja Törnblom från Uppsala, bara 15 år. Hon red äldsta hästen, Hera, 19 år.

– Hon är en riktig kämpe, väldigt rolig att rida, sa Maja.

I morgon inleds de internationella tävlingarna i Falsterbo och det märktes på området. I pressrummet satt (en förkyld) Rolf-Göran Bengtsson och trivdes med medias limpmackor. Ute i stallarna förberedde ryttarna och deras groomar för den obligatoriska veterinärbesiktningen. Det var mer folk överallt och tajtare, förväntansfull stämning. I morgon drar det igång på allvar