Taggade landslagsryttare laddar för VM

Publicerat

Peder Fredricson med Christian K, Henrik von Eckermann med Mary Lou, Malin Baryard-Johnsson med Indiana, Fredrik Jönsson med Coldplay och Douglas Lindelöw med Zacramento – där har ni de hetaste hoppsvenskarna just nu.

På söndag ska fyra av dem rida Nations Cup i Falsterbo, en hoppning med många betydelser.

Först och främst givetvis för förbundskapten Henrik Ankarcrona.

– Detta blir en av de observationstävlingarna jag lägger in i bedömningen inför VM-uttagningen. Jag tar aldrig ut någon efter endast ett enda framträdande. Jag prioriterar hög lägstanivå, säger han.

– Just nu har vi flera hästar som är på väg upp i de största klasserna. Men de måste vara helt klara för uppgifterna om jag ska ta ut dem, det hjälper inte att en erfaren ryttare har en oerfaren häst. Jag vill inte medverka att en häst tar helt slut.

Den 30 juli kommer han att offentliggöra vilka fyra ryttare (och en femte som reserv) han tar ut till mästerskapstävlingarna i amerikanska Tryon.

För ryttarna gäller det i Nations Cup-klassen i Falsterbo att övertyga Ankarcrona att de är VM-mässiga. Samtidigt vill de ha bästa möjliga resultat för laget.

– Det är bara att rida dubbelt felfri, skojar Malin Baryard-Johnsson.

Laget ligger på sjätte plats i Nations Cup-ligan. Sju lag går till finalen i Barcelona, två veckor efter VM.

– Det är inte prio ett för oss att gå till finalen, som ju ändå inte kommer att vara något för VM-ryttarna. Jag kan mycket väl tänka mig att skicka andra ryttare dit, det skulle vara en nyttig erfarenhet, men viktigast är att vi inte ramlar ur förstaligan, säger Ankarcrona.

I år har Grand Prixen och nationshoppningen bytt dagar med varandra, så att GP:n går i morgon fredag och nationshoppningen avslutar meetinget. De flesta är positiva till denna ändring som förordats av internationella förbundets storsponsor. Men Henrik von Eckermann har en annan åsikt.

– Jag gillade bättre det gamla formatet, säger han.

– Man kan få order att avstå GP:n för att satsa på Nations Cup, och så blir det inte som man tänkt sig där. Risken är att det blir konflikt med ledningen.

Ankarcrona är medveten om problemet.

– Jag vet att ryttarna har många att ta hänsyn till när de ska matcha sina hästar. I det här fallet, här i Falsterbo vill jag se hästarna gå både GP:n och nationshoppningen. De ska ju kunna prestera på ett helt meeting om de ska kunna gå VM.

Falsterbo Horse Shows internationella hoppning inleddes på torsdagsförmiddagen med en 1,45-hoppning där Malin Baryard-Johnsson med Second Chance gladde med en tredjeplats Stephanie Holménvar femma med Clarence och Douglas Lindelöw sjua med Citti. Många ryttare startade sina bästa hästar i klassen och red den som en uppvärmning. Här syntes Henrik von Eckermann med Mary Lou, Douglas Lindelöw med Zacramento och Peder Fredricson med All In, för att bara nämna några.

Linnea Ericsson-Carey lade ytterligare en Falsterbotriumf till alla sina tidigare när hon vann sjuårsfinalen med Lacroix medanponnyernas Grand Prix gick till Danmark och Hanna-Sofie Dahle med Toftegaardens Indi-Go. Hon var åtta hundradelar snabbare i omhoppningen än storlöftet Ingemar Hammarström med Ocean des As.

På dressyrbanan gick femåringarna final och här vann Sofie Lexner med Inoraline W med 78,086 procent, före danska Selina Solberg Vittinghuss på Atterupgaard Delorean och Yvonne Österholm på Ironman H.