Smolk och glädje i Jenås bägare

Publicerat

Liksom de övriga grenarna laddar dressyren för VM. Men ett orosmoln har seglat upp, Tinne Vilhelmson Silfvéns Don Auriello, Anton, är skadad. Igen.

Efter OS i Rio var Anton borta länge efter att ha fått en kotskada. Igångsättningen gjordes mycket försiktig och comebacken på tävlingsbanan kom i Rotterdam för några veckor sedan.

– Han var strålande, säger förbundskapten Bo Jenå.

Meningen var att han nu skulle komplettera det svenska laget i Nations Cup i Falsterbo men i stället hamnade han på veterinärklinik för noggrann undersökning.

– Vi vet inte vad som är felet, bara att han inte gick riktigt rent, säger Bo Jenå och hoppas på det bästa så att han kan räkna med Tinne och Anton till VM.

Laget i Falsterbo består nu av Patrik Kittel på Deja, Jeanna Högberg på Duendecillo och systrarna Antonia och Juliette Ramel på Brother de Jeu respektive Wall Street JV. Båda systrarna tränar för Patrik Kittel.

– Jag är positiv. Det här är Wall Streets första år i Grand Prix och det går bättre och bättre, säger Juliette.

Även Antonia tyckte att hennes häst Brother de Jeu gått framåt.

– Han är het men han kommer alltmer till ro nu, säger hon.

Svensk dressyr hävdar sig väl internationellt och förbundskapten Bo Jenå kunde förklara varför, i några punkter:

  • Flera ryttare lägger sin grund utomlands och får lära sig på bra ställen
  • Lövsta Future-serien, för unga hästar och unga ryttare gör att vi får fram bra ekipage
  • Vi har bra tränare i Sverige
  • Vi lotsar ut så många ryttare vi kan i internationella CDI-tävlingar
  • Det köps in bra hästar
  • Dressyren har bra upplägg nationellt med tydliga kvalgrupper som stimulerar till avancemang
  • Patrik Kittel, som tar emot elever och hjälper alla på framridningen
  • Kjell Enehag, vår mentale coach.

En som är etablerad i världstoppen är nederländska Adelinde Cornelissen. Hon har kommit till Falsterbo med 14-åriga  Zephyr och givetvis vann hon den trestjärniga Grand Prixen. Men det var ändå inte så självklart, en av domarna hade henne på fjärde plats och en på andra. Sofie Lexner, tvåa med Tobajo Pik Disney utmanade rejält och var totalt sett bara 0,391 procentenheter efter.

Carl Hedin lotsade Davalerian till vinst i fyraåringarns klass.

På hoppbanan inleddes fredagen den 13:e med svensk seger. Douglas Lindelöw var bäst med Citti i en 1,45-hoppning. Bara 19 hundradelar efter kom Stephanie Holmén med Clarence och femma var Irma Karlsson med Chacco Stara.

Ytterligare en 1,45-klass reds på förmiddagen och här dominerade irländarna. Etta Billy Twomey, tvåa Daniel Coyle och fyra Bertram Allen. Karin Martinsen var bästa svensk på åttonde plats med Bella.

Sedan var det dags för hoppfemåringarnas final och då var det dags för Stephanie Holmén att briljera igen. Hon vann med Niclas Sverres Center, en Cardento-avkomma.

Det var hett i Falsterbo. Ändå valde tusentals åskådare bort badstranden och befolkade såväl läktare som hela området. Inte helt överraskande var köerna till glasstånden enormt långa och man kan bara gissa hur många tusen liter vatten som gick åt. Men alla trivdes, för det bjöds massvis med bra sport, på samtliga vanor.