Mycket Peder – och lite Kyra

Publicerat

Det blev en fantastiskt fin final i sjuårshoppningen vid Falsterbo Horse Show.

Nära, nära var det att Peder Fredricson vunnit med sin hingst Crusader Ice, men så kom nederländaren Jur Vrieling som siste ryttare och slog honom med några hundradelar.

Men Peder var väldigt nöjd ändå.

– Redan i kvalhoppningen igår kändes han fin och han var inte sämre idag, sa Peder.

– Den här hästen har allt, alla grejor som jag gillar. Han är visserligen bara sju år och allt kan ju hända, men så här långt känns han som en blivande mästerskapshäst. Han är känslig men har självförtroende.

Sedan ett halvår tillbaka kan Peder dessutom rida lugnt på hingsten. Tack vare att Susanne Hobohm gick in som delägare finns inga försäljningshot hängande över honom.

Till för någon vecka sedan är det stalljockey Stephanie Holmén som ridit Crusader Ice men nu har Peder tagit över på heltid.

– Så han ska ut på de större banorna nu. Han får åka med till Walkenswaard om en månad.

Dit åker även Peders mästerskapshäst All In, men dessförinnan ska ”Allan” göra Berlin.

– Det är dags för honom att gå de stora klasserna nu om han ska kunna hoppa VM, sa Peder.

Sjuårshoppningen i Falsterbo vanns av nederländaren Jur Vrieling på Fiumicino van de Kalevallei. I fjor vann Vrieling det mesta i Falsterbo, i år kom första triumfen nu.

– Klart det är kul att vinna och jag hoppas vi vinner Nations Cup i morgon, som vi gjorde förra året. Men jag stortrivs hur som helst i Falsterbo. Publiken, allt runt omkring, alla vänliga och trevliga människor, det är fantastiskt roligt. Man känner sig alltid välkommen hit, sa han.

I år blev det inget derby för Vrieling.

– Nej, tyvärr, jag älskar att rida derbyn men jag har ingen häst för det den här gången. Kanske nästa år, på Fiumicino van de Kalevallei.

Sjuårsvinnaren har en speciell ställning hos Vrieling.

– Ja, jag red hans mamma Sissi och gillade henne väldigt mycket.  Fiumicino van de Kalevallei kom till via embryotransfer och det är en riktigt bra häst. Ute på framridningen är han rädd för allt och alla men inne på banan gör han alltid sitt bästa. Den här hästen hoppas jag få behålla länge.

Douglas Lindelöw skulle också ridit sjuårsfinalen men hans United gick omkull på framridningen. Hästen klarade sig oskadd med Douglas slog i ena axeln och valde att avstå start, och ladda för Nations Cup på söndagen.

Mellan hoppklasserna höll Kyra Kyrklund en clinic på dressyrbanan. Den här gången red hon själv, på egna uppfödningen Tiffany. Tip Top, som Kyra tävlade väldigt framgångsrikt, är pappa och mamma är en syster till Matador, hingsten som Kyra tog VM-silver på i Stockholm 1990 och som betytt väldigt mycket för henne.

– Alltid roligt att tävla en egen uppfödning. Det är alla ryttares dröm, att rida Grand Prix på en häst man själv producerat, sa hon.

Kyra red Grand Prix-programmet, portionsvis, och berättade hur hon kände, tänkte och agerade. Det var inte utan dramatik, Tiffany var väldigt spänd i början och tvärvände både vid uppridningen på medellinjen och i en piaff. Helt odramatiskt fick Kyra lugn på hästen och fick den att visa vilka kvaliteter den har.

– Men ett kan jag säga, jag hade nog inte vunnit klassen, skojade hon.

Höga poäng på galoppombytena hade hon i alla fall fått!