Bronsplats inte bra nog för VM-sugna svenskar

Publicerat

Det blev en svensk tredjeplats i nationshoppningen vid Falsterbo Horse Show, bakom segrande Nederländerna och Irland.

Det var det ingen av svenskarna som var nöjd med, det var seger som räknades.

Men de fyra som red i laget kunde troligen känna sig som segrare ändå – alla vann med all sannolikhet en VM-biljett.

Förbundskapten Henrik Ankarcrona ville som väntat inte avslöja hur hans tankar på det blivande VM-laget ser ut. Men med tanke på prestationerna i Falsterbo blir det svårt för honom att byta ut Henrik von Eckermann/Mary Lou (4+4 och 0 fel i omhoppningen), Malin Baryard-Johnsson/Indiana (0+0), Douglas Lindelöw/Zacramento (4+0) och Peder Fredricson, nu på Christian K (0+0) men på All In eller Hansson i VM.

Speciellt Malin och världstvåan Peder imponerade med ritter i absolut världsklass, Douglas häst Zacramento och Henriks Mary Lou är på väg upp mot formen efter en lugn period.

– Det blir bättre och bättre, sa Henrik von Eckermann.

Det var alltså han som valdes ut att rida omhoppningen i nationshoppningen, mot Italien, Nederländerna och Irland. Många var förvånade eftersom Henrik var den ende som haft nedslag i båda omgångarna.

– Jag ville inte att Henrik skulle åka hem med fyra plus fyra fel. Han behövde en nolla med sig i bagaget, förklarade förbundskapten Ankarcrona.

Och rutinerade Henrik gjorde inga misstag. Däremot red han lite för långsamt.

– Jag valde att rida på åtta galoppsprång till oxer-oxer-kombinationen. Ett språng mindre där hade sparat tid men risken för rivning hade varit för stor, förklarade han.

Malin Baryard-Johnsson, Peder Fredricson, (förbundskapten) Henrik Ankarcrona, Henrik von Eckermann och Douglas Lindelöw, trea i Nations Cup i Falsterbo och troligen det svenska VM-laget.

En nationshoppning återstår för svenskarna innan VM, den i Hickstead. Det gäller att det blir hög placering för att säkra platsen i högsta ligan (Sverige ligger sjua just nu) men den tävlingen är också en observationstävling inför VM.

– Jag tittar på varje häst, noggrant, sedan kollar jag dem på film och pratar med ryttarna. Klart att bra resultat i nationshoppningarna väger tungt i min bedömning, sa Ankarcrona och påpekade att varje häst har sin tävlingsplan i VM-uppbyggnaden.

Liksom i fjor vann alltså Nederländerna i Falsterbo.

– Jag är väldigt nöjd, och vilken spännande hoppning det blev, sa förbundskapten Rob Ehrens.

För första gången reds Nations Cup på söndagen, alltså bytt plats från fredagen med Grand Prixen, allt enligt huvudsponsorns önskemål. De flesta ryttarna ville ha kvar den gamla ordningen, dels för att kanske ”slippa” rida Grand Prixen för att spara hästarna, och dels för att inte behöva gå och vara spända inför den viktiga lagtävlingen. Oavsett, publiken tycktes gilla nyordningen.

– Vi har aldrig tidigare haft så mycket åskådare en söndag, sa tävlingsledare Jana Wannius.

– Totalt har vi satt nytt rekord. Jag har inga definitiva siffror, men runt 64 000 åskådare rör det sig om.

Även runt dressyrbanan var det fullsatt när Sverige vann Nations Cup efter kürseger genom Patrik Kittel på fina 81,975 procent med  Deja.