Racer-Peter vann igen

Publicerat

Först vann han 1,30-klassen med Looney Tony. Sedan  tog han hem 1,40-hoppningen, med Lady Gaga. Peter Eriksson var så bra som bara han kan vara när Stensäters Ryttarförening höll sina julitävlingar.

1,30-hoppningen var utskriven som en tidshoppning och efter en titt i startlistan anade man att här skulle det bli åka av.

Och precis så blev det, en kamp mellan en kvartett ryttare som stod i en klass för sig. Olof Smith, Anna Hassö och Jörgen Larsson gav det de hade med High Light, Ard Greyman Attyrory respektive Shanti, men när Peter Eriksson satte fart med Looney Tony, då hade inte konkurrenterna en chans, Peter vann med dryga sekunden till godo. Därmed slog han även sig själv eftersom han varit snabb också med Al Cendo.

I 1,40-klassen handlade det om felfria ekipage till omhoppning. Banbyggare Jonas Holmberg önskade sig tolv ekipage till den avgörande rundan, och tolv ekipage (av 48 startande) blev det. Här var det inte riktigt lika många som vågade rida riktigt fort, men Peter Eriksson gjorde det med Lady GaGa. Och vann naturligtvis, nu med en halvsekund till godo på Shane Carey som, precis som tidigare, gjorde Maria Gretzers Fecybelle full rättvisa.

Att se de här fina ekipagen göra upp är ett sant nöje. Väldigt bra ridning på bra hästar ger strålande sport, som många borde ha fått se. Tävlingsplatsen hos Ulf Wernberg på Stensäters Ryttarförening utanför Löberöd har allt hästar, ryttare och åskådare kan önska sig. Det enda som är synd är att inte fler åskådare hittar hit, för här, efter några kilometer på en smal, nästan oskyltad, väg, lite anonymt inbäddad mellan höga träd, ligger en av Sveriges bästa tävlingsplatser.

Men även om åskådarna inte hittat hit, så har ryttarna det. Anmälningslistan fylldes så snabbt att ingen av de många på reservplats kom med.

Tävlingarnas huvudklass var alltså 1,40-hoppningen men här fanns klasser även för de mindre rutinerade hästarna, eller de som inte kommit så långt i karriären. En som kommit väldigt långt men som tagit klivet ner är Sibon, Astrid Ohlins skimmer som gick VM med Peder Fredricson 2014 och som tagit storslam på Friends. Sibon är pensionerad från de stora arenorna, ägs fortfarande av Astrid Ohlin, men rids numera av Felicia Gårdlund. Meningen är att hon ska rida honom under sin juniortid.

Sibon har fått ta det väldigt lugnt de senaste året och är nu helt fräsch. Han fick göra comeback på tävlingsbanan i em 1,10-klass – och som han gjorde det. Det strålade glädje runt hästen, han ruskade på huvudet och ville göra några bocksprång och han hoppade lätt och spänstigt. Fantastiskt roligt att se.

Också landslagsryttaren Stephanie Holmén dök upp på Stensäter, men inte i ridkläder. Den här helgen var tävlingsfri för henne, men hon ”jobbade” som hästskötare åt kompisar. Nästa helg, däremot, smäller det rejält för Steffi. Hon är nämligen uttagen att rida i det svenska Nations Cup-laget i brittiska Hickstead med Flip’s Little Sparrow. Hästarna, ”Sparven”, Clarence och Carma har redan åkt iväg, berättade Steffi.