Högklassigt på Ribersborg

Publicerat

Förra året vann Peter Eriksson (bilden ovan) alla de viktiga klasserna vid tävlingarna på Ribersborg i Malmö.

I år vann han ”bara” en klass, en 1,30-hoppning med Looney Tony. Och så var han ju två gånger tvåa i de båda stora klasserna på lördagen, med Al Cendo i 1,40-klassen och med Lady GaGa i 1,45-hoppningen.

Peter var lika sugen som vanligt och det garanterade bra och spännande hoppningar. Inte minst då han hade en synnerligen värdig motståndare i 1,45-hoppningen i form av Skurupsboende irländaren Shane Carey på Maria Gretzers Fecybelle. Bara tre ekipage var felfria i grundomgången över en bana där arkitekt Jonas Holmberg byggde precis så svårt som det ska vara när det är svårklasshoppning.

Förutom Peter och Shane var Anna Persson (som vunnit inledande 1,35-hoppningen med härlige Cash Man på förmiddagen) utan fel med Cerion L. Anna startade först i omhoppningen, gjorde det väl men en bom föll. Sedan var det Peter Erikssons tur. Peter gjorde en fantastiskt väl avvägd runda där han kunde behålla rytmen i vartenda språng men det fanns ställen att spara tiondelar på. Det utnyttjade rutinerade Shane Carey. Shane har tävlat Maria Gretzers sto i några månader nu och nästan undantagslöst varit på ”pallplats” i varenda start.

 Blommor och svensk flagga till Fredrik Jönsson från Ribersborgsarrangörerna som en uppmuntran inför VM.

Blivande VM-ryttaren Fredrik Jönsson från Flyinge fick inga placeringar den här lördagen, men han uppmärksammades ändå. I fjor var det Douglas Lindelöw som uppmuntrades inför EM med blommor och en svensk flagga, i år fick Fredrik samma uppvaktning. ”Det är roligt och trevligt att stötta våra skånska mästerskapsdeltagare på det här sättet”, sa överdomare Cecilia Tholse Rogmark.

Liksom i fjor fick tävlingarna på Ribersborg idel lovord från alla som var med, och liksom tidigare önskar alla att det arrangerades tävlingar här betydligt oftare. Jag har tidigare skrivit om det och jag vidhåller mitt förslag: om nu Malmös ridklubbar inte kan/orkar/vill arrangera tävlingar, bilda en professionell tävlingsorganisation. Med så stor attraktion som tävlingsplatsen håller kommer anmälningarna att bli fortsatt många och sponsorerna är attraherade, så nog ska det kunna gå att få ekonomi i det hela. Tävlingar i stort sett varje helg, maj till september, på alla nivåer, i såväl hoppning som dressyr och kanske lite körning, för såväl hästar som ponnyer, det borde det självklart vara på en anläggning som Ribersborgsbanan. Och gärna toppat av ett SM.

 Full fart framåt för Fredrik Jönsson.

En bit på vägen apropå mästerskap kan det bli nästa år eftersom man kommer att ansöka om att få Skånska Mästerskapen,”lilla SM”. Årets upplaga av detta mästerskap är för övrigt inställd. Det skulle gå i Trolleholm men här kan man inte garantera kvaliteten på underlagen under rådande bevattningsförbud och därför valde man att ställa in.