Ryttar-VM har startat

Publicerat

Ryttar-VM är igång!

Jag följer första dagens dressyr via TV-skärmen och tänker, att snart är jag där.

Frågan är bara om det går att flyga, med tanke på det oväder som är på gång in mot North Carolina. Men jag oroar mig inte alltför mycket. Besked lär väl komma från flygbolaget, och kan vi inte landa i Charlotte, så kan vi säkert landa någon annanstans.

Hopphästarna flög från Liege idag och de lär nog hinna fram innan orkanen slår till.

Stormigt värre blev det på ett annat sätt i Tryon. När distansrittens 160 kilometer skulle inledas var det en grupp som kom fel. Så tävlingen stoppades, alla deltagare samlades ihop och det blev ny start, nu från 120 kilometer. Dessutom har man kortat hästarnas återhämtningsperiod så till vidare att de snabbare ska ner i puls, och dessutom ska antalet pulsslag vara lägre än tidigare bestämt. Allt för hästarnas väl, och det är väldigt bra, särskilt som bansträckningen i det backiga landskapet är krävande.

Bara en del av dressyrtävlingen har avverkats och tyvärr är det väldigt glest med folk på läktarna. Visst, det är mitt i veckan och folk jobbar. Men hade VM gått i exempelvis Tyskland eller Nederländerna hade folk inte tagit hänsyn till att det är vardag utan fyllt läktarna. Förhoppningsvis kommer det mer folk längre fram, men det är aldrig roligt när ett så viktigt mästerskap som VM rids inför ekande tomma läktare.

I morgon torsdag inleder fälttävlansryttarna med sitt dressyrprov och det pågår till fredag. På lördag är det terrängprov. Alla håller andan, kommer det att kunna genomföras. Det har ju förutspåtts 300 mm regn. Arrangörerna talar om att korta terrängen om det blir blött. Det alternativet gillar jag inte, för är det väldigt tungt blir det väldigt ansträngande för hästarna, även om banan inte är så lång. I Caen senast var det väldigt tungt och det var inte roligt att se hästarna sjunka ner och klafsa i leran. Det ger inte rätt sportsliga förutsättningar och jag tycker att det är orättvist mot hästarna. Då tycker jag det är bättre att skjuta upp tävlingen en dag eller två.

När jag väl är på plats i Tryon blir det många rapporter här på Ridsportens Värld, www.behrmann.nu. Det blir intervjuer, rapporter från tävlingarna och massor av blickar in bakom kulisserna.

Så håll utkik!