Ljuset finns trots nattsvart VM

Publicerat

Medan britterna, med individuella guldvinnaren Rosalind Canter på Allstar B i spetsen, firade och jublade åt sitt lag-VM-guld stod svenske förbundskaptenen Fredrik Bergendorff bakom kulisserna och deppade. Målet för hans  ryttare var i första hand att ta minst en sjätteplats i laget för att på så sätt vara klara för OS i Tokyo om två år. En medalj, med laget eller individuellt, hade varit glädjande bonus.

Men de svenska ryttarna var långt från alla medaljer. Långt, långt ifrån. Laget kom nia, individuellt var Louise Svensson-Jähde bäst, 29:a med Waikiki medan Niklas Lindbäck och Focus Filiocus var 35:a. Ludwig Svennerstål drog på sig 28(!) fel i banhoppningen på Spender S-avkomman och slutade på 49:e plats. Sedan tidigare hade Anna Freskgård fått sin Box Quitie skadad efter terrängen och individuellt startande Sara Algotsson tvingats avstå terrängen sedan hennes OS-silverhäst Wega stått med dåliga blodvärden efter dressyren.

– Det här var inte bra nog, suckade förbundskapten Fredrik Bergendorff.

Bergendorff är en tävlingsmänniska, av den sort som givetvis vill vinna, men som också noga analyserar händelserna för att bli bättre till nästa gång.

– Jag är en fundersam person och nu måste jag fortsätta fundera, funderade han.

Nu konstaterade han också att dressyrmomentet visserligen blivit bättre med lugnare hästar och ryttare, men att det fortfarande är alltför stort avstånd till de bästa.

– Det måste vi fortsätta att jobba ordentligt med, sa han.

Terrängmomentet, det som egentligen är det mest krävande, är det som svenskarna har minst problem med. De tre lagryttare som fullföljde hela tävlingen var allihop felfria på hinder.

 En besviken Niklas Lindbäck talar med media efter det missade OS-kvalet i VM-fälttävlan.

I banhoppningsmomentet brukar svenskarna klara ganska bra, men den här gången var det ryttarmissar från både Niklas Lindbäck och Louise Svensson-Jähde som avgjorde.

– Louises häst Waikiki hoppade väldigt bra, så rivningen på sista hindret var helt onödigt, tyckte Bergendorff.

OS i Tokyo är, trots misslyckandet i Tryon, inte borta för svenskarna. Det ligger två platser i potten på EM i Luhmühlen nästa höst, och en till bästa, ej redan kvalade lag, i NationsCup-serien.

– Det positiva här är att det var många europeiska lag som kvalade, påpekade Bergendorff.

På plussidan ser han även de många ryttare som är ordentligt på gång där hemma: Malin Petersen, Hanna Berg, Malin Josefsson, Sandra Gustafsson, Therese Viklund och Sara Algotsson med två mycket lovande unga hästar.

– Nu ska jag som sagt sätta mig ner och analysera detta VM, sedan ska vi lägga upp en plan för att göra allt bättre. Jag tror inte en OS-biljett ligger bortom vår räckvidd.

Lagryttaren Anna Freskgårds häst Box Quitie står under fortsatt behandling för sin senskada i Tryon men är på bättringsvägen. Trots det flyger hästen inte hem med de andra fälttävlanshästarna på tisdagen, utan stannar ett par dagar och liftar i stället med hopphästarna nästa måndag.

Noterat från fälttävlans-VM är också att fjärdeplacerade Andrew Hoy från Australien red Vassily de Lassos, en häst som är efter hingsten Jaguar Mail som länge stod på Flyinge (reds av Peter Eriksson i hoppning i OS 2008) och har en hel del fina avkommor i Sverige.