Svenska hopparna dansade in i VM

Publicerat

Hästbesiktningarna inför stora mästerskap lockar alltid mycket folk. De är inte öppna för allmänheten, men de som är på plats, inte minst media, brukar följa dem. Med spänning.

När hopphästarna på måndagseftermiddagen, lokal tid, visades för veterinärer och FEI-representanter, var det en samling ovanligt fräscha och piggahästar. Hästarna måste visas av sina ryttare (inte av hästskötaren eller någon annan) Henrik von Eckermanns sambo, schweiziskan Janika Sprunger sprang med sin Bacardi VDL som bjöd på några ordentliga luftsprång.

Samtliga svenska hästar var pigga och glada och fick applåder när de fått sitt ”passed” av funktionärerna. För svenskgänget gjordes det för övrigt ett undantag eftersom reserven Stephanie Holmén inte hunnit till Tryon efter att i helgen ridit unghäst-VM i Belgien. I hennes ställe fick Peder Fredricson med Flip’s Little Sparrow.

Det finns en del svenskfödda hästar i VM-startlistan (förutom Flip’s Little Sparrow i svenska laget) bland andra Bianca som tävlas av Steve Guerdat för Schweiz och Maximilian som rids av Marie Antoinette S Leviste från Filippinerna. Svenskt är det också i det nya zeeländska laget i form av Bruce Goodin som vi ofta ser på de skånska tävlingsbanorna och som rider Bäckatorps Danny V.

Tävlingsområdet i Tryon är fortfarande en stor byggarbetsplats och det brummade högt från byggfläktar och allehanda fordon under hästinspektionen. När det väl blir klart kommer det att bli en helt fantastisk anläggning som Mark Bellissimo har. Bellissimo äger även det internationella och högklassiga tävlingsområdet i Wellington i Florida. Ett samlat ryttar-VM är en mycket kostsam tävling och det är få arrangörer som vill ta sig an projektet. Meningen var exempelvis att detta VM skulle gå i kanadensiska Bromont men här hoppade man av för två år sedan och i stället hamnade mästerskapet i Tryon.

Nu talas det om att även kommande VM kan förläggas till Tryon. Tanken är inte helt fel. Risken finns för orkaner och det ställer ju naturligtvis till det. Och det är varmt, men värmen är något som mest besvärar ryttarna, de flesta hästarna har inte så stora problem med den. Men tittar man enbart på anläggningen och organisationen känns det givet att Tryon blir en återkommande mästerskapsarena.

För övrigt kan noteras att efter bara en halv  dags uppehåll och lite sol, så har det torkat upp ordentligt.