Spektakulär hoppstart med laddade svenskar

Publicerat

Hoppningens VM inleds under onsdagen. Det är den mycket spektakulära och ovissa tidshoppningen som, som vanligt utgör starten. Helst ska laget ligga bland de fem bästa och individuellt är en plats bland de 15 främsta ett bra utgångsläge.

Förbundskapten Henrik Ankarcrona är ytterst noggrann och han är en utpräglad tävlingsmänniska. Han har analyserat de senaste årens mästerskap, helt enkelt läst på, vad som krävs placeringsmässigt i starten, för att nå hela vägen fram.

– Men det går att vara 31:a efter första hoppningen och ändå  ta medalj, så som nederländaren Harrie Smolders gjorde på EM i fjor, påpekade Ankarcrona.

Tillsammans med ryttarna har han lagt upp taktiken.

– Vi kommer inte att dra i någon handbroms. I stället ska vi satsa ganska tufft, riskera att få ett nedslag, men ändå ha en tid som räcker en bit.

– Vi har ett fantastisk bra lag med superfina hästar.

Malin Baryard-Johnsson har lagets hetaste och vildaste häst i sin Indiana. Att rida snabbt på en sådan häst kan straffa sig.

– Men självklart ska jag också satsa. Indiana har stor galopp och vinner mycket mark och hon kan svänga upp snävt på hinder, sa hon.

Peder Fredricson, som valt Christian K som sin VM-häst, resonerade likadant.

– Christian har mycket erfarenhet så jag ska rida så fort som möjligt, sa Peder.

Anledningen till valet att satsa på Christian K och inte Hansson motiverade han med hästens rutin.

– Hansson har inte gått några nationshoppningar.Han är dessutom fortfarande lite grön på utomhusbanor och kan titta till på hinder och vatten. Och på ett VM kan man räkna med att det blir en hel del spektakulära hinder.

Peder själv mår bättre än någonsin, fri från de ryggbesvär han haft de senaste två åren.

– Det var väl helt enkelt en skada som läkt nu, resonerade han.

Apropå Peder, så kommer ju även reserven Stephanie Holmén och Flip’s Little Sparrow från hans stall.

– Det blir troligen inga starter för mig. Det är retfullt, ”Sparven” kändes helt fantastiskt under träningshoppningen idag, sa ”Steffi”.

Henrik von Eckermann, fyra på världsrankningen, är Sveriges största individuella hopp. Hans Mary Lou har samlat på sig utomhusrutin och Henriks förberedelser inför detta mästerskap har varit minutiösa.

– Allt känns precis som det ska, sa han.

Otroligt avspänt under träningssejouren hoppade Fredrik Jönssons Coldplay. Den som var mest svettig efteråt var Fredrik själv.

– Fem språng där inne, så var man sjöblöt. Men hästarna tål värmen jättebra och de har dessutom fläktar i stallet, sa han.

Hoppryttarna var lättade att deras tävling äntligen börjar. Dagarna har varit långa för ryttare som till vardags har varenda minut bokad.

– Men vi har haft väldigt roligt ihop. Vi är ett härligt gäng, ännu bättre nu med Fredrik Jönsson i laget, och vi känner varandra väl, sa Henrik Ankarcrona.

– Det är också bra att vi inte haft någon pre-camp. Det innebär att vi inte slitit på varandra. Vi käkar lunch och middag tillsammans. Några utflykter lär det dock inte bli, det finns inga bra att göra här. Jag vill ju inte riskera att någon blir skadad under bergsklättring eller linbaneåkning.

Klockan 15.00 svensk tid börjar hoppningen. Då gäller det att hålla i både hatten och tummarna.