Suverän start av Fredrik Jönsson

Publicerat

Den tidiga morgonsolen kastade fortfarande sina långa skuggor över tävlingsbanan men det var redan oerhört varm.

I denna arla morgonstund gjorde Flyinges Fredrik Jönsson, som startnummer sex, sin VM-debut i hoppning med Cold Play.

Och som han gjorde det. Felfri och på en konkurrenskraftig tid i denna ovissa tidshoppning som alltid inleder ett VM. Han kunde inte gett det svenska laget en bättre start.

Cold Play såg lite vild ut före start.

– Det är inget att bry sig om. Han är tävlingshäst och lite laddad så han jazzar gärna runt lite innan start, förklarade Fredrik där han svettig och lycklig stod i den mixade zonen och pratade mycket och gärna om sin ritt.

Väl igång fick Fredrik in rytmen direkt. Intrycket var dock att Cold Play var lite frågande inför hindren.

– Jag har inte hoppart så mycket de senaste tre veckorna och då bara på låga höjder. Det var kanske därför han behövde lite uppmuntran från mig. Men det var aldrig någon fara, sa Fredrik och var dessutom extremt nöjd med att Cold Play, som ju tidigare haft så svårt med hinder med vatten, hoppade den öppna vattengraven lekande lätt.

Att rida tidigt i en tidshoppningen med ett startfält med 124 startande är inte alltid en fördel.

– Men för mig var det bra. Då hade jag det gjort och slapp gå och dra hela dagen, sa han, omklappad av pappa Janne, sonen Emil, 11, och fru Piia, och ryggdunkande av såväl förbundskapten Ankarcrona som många internationella konkurrenter.

Cold Play togs om hand i stallet, duschades och leddes sedan omkring för att svettas färdigt.

– Det är viktigt att hästarna får mycket vatten och salter. De kan svettas 50 liter en så här varm dag. Man måste se till så att de inte står och eftersvettas, underströk Fredrik.