Henriks chanser dränkta i vattengraven

Publicerat

 

Henrik von Eckermann var besviken, frustrerad – och väldigt arg efter sin runda med Mary Lou under VM-hoppningens andradag. Åtta fel var åtta fel för mycket.

– Jag åker inte runt halva världen för att det ska bli så här, sa han.

Han och Mary Lou inledde starkt på den väl tilltagna banan med sina 14 hinder. Mary Lou var högt över alla svårigheter och Henriks ridning fungerade perfekt.

Så var det dags för vattengraven, en typ av hinder som Mary Lou tidigare haft problem med (minns EM i Göteborg i fjor) men som inte vållat några bekymmer tidigare i år.

Nu tvekade hon igen och när hon väl kom fram för avsprång hoppade hon rakt upp luften och hamnade på platslinan som markerar vattengravens bakkant. Dessutom kom ett följdfel på hindret efter.

Dagen var förstörd, borta var alla Henriks egna medaljchanser.

Ilskan och frustrationen lyste starkt hos honom efteråt.

– Jag har inte lämnat något åt slumpen inför detta VM. Jag har tränat vattengrav, den här i Tryon har jag hoppat tre gånger med henne och det var inte något problem någon av gångerna.  Jag trodde att jagade det under kontroll.

– Nu ”frös” hon i anridningen. Hon lyssnade inte på mina hjälper, stängde av helt. När jag säger ”go” till henne ska hon svara. Nu gjorde hon inte det.

– Våran sport handlar om kommunikationen mellan häst och ryttare. Här fanns ingen. Vattengraven och sedan linjen mot oxen efter är egentligen pissenkelt att rida.

Mitt i all bedrövelsen försökte Henrik hitta förklaringar.

– Kanske var det att muren i framkanten var så massiv och det var därför hon backade av. Nej, jag vet inte.

Från paradressyrlägret kom på torsdagsförmiddagen (lokal tid) det tråkiga beskedet att Louise Etzner-Jakobssons Zenard drabbats av akut fång och därmed inte kan delta i kür-finalen på lördag.