Peder gav svenskarna medaljvittring

Publicerat

Sverige är med i lagmedaljstriden i VM.

Tacka Peder Fredricson för det. Hans felfria runda med Christian K var precis vad som krävdes. För laget som ligger fyra och han själv individuellt på en tredjeplats.

– Jag visste om vad som gällde, jag ville verkligen att Sverige skulle vara med, sa Peder.

– De andra hästarna i laget hoppade fantastiskt bra, mycket bättre än vad deras resultat visar.

Peder fick en lite trög start på sin runda.

– Christian stod emot lite på de första hindren, så jag fick lägga på lite ben. Egentligen var det bara bra, jag kunde fortsätta rida och bibehålla lugnet.

– Jag hittade rytmen och fick även en fungerade anridning mot vattnet.

– På sista linjen red jag på fem galoppsprång, precis som Fredrik (Jönsson) gjort och det stämde jättebra. De linjen har orsakat många problem. Normalt brukar det bli bättre ju längre en klass pågått men här blev det sämre eftersom många krånglade till det.

Bara fem ekipage (av 122) klarade sig helt utan fel på den tuffa banan.

– Det blev betydligt färre felfria än vi trodde. Men Allan Ward har byggt fantastiskt bra. Hindren var inte så höga, däremot var de tekniska svårigheterna stora, menade Peder.

 Nöjd förbundskapten, Henrik Ankarcrona

Förbundskapten Henrik Ankarcrona kunde summera torsdagen med ett leende.

– Vi är vidare bland de tio lag som får hoppa sista rundan på fredagen. Något annat hade jag inte räknat med heller, sa han.

Ett tag, efter Malin Baryard-Johnssons och Henrik von Eckermanns åtta fel såg det lite dystrare ut.

– Det är lätt att gräva ner sig när det kommer några nedslag. Men det får man inte göra, det är ett väldigt långt mästerskap där många rundor ska ridas, sa han.

Med två åttafelare i inledningen för Sverige var pressen enorm på tredjeryttaren Fredrik Jönsson.

– Han var rätt man i det läget, han är så stabil mentalt att han fixar det, kommenterade han VM-debutantens klart godkända fyra fel med Cold Play.

Och sedan behövde Peder Fredricson ”bara” gå in och rida felfritt för att svenska laget skulle ta sig upp hela vägen till fjärde plats inför sista rundan på fredagen.

Individuellt ligger Peder alltså trea, Fredrik Jönsson är 17:e med endast 7,23 fel, Henrik von Eckermann är 38:e med 11,20 fel och Malin Baryard-Johnsson är på 50:e plats på 14,33 fel. Leder gör italienaren Lorenzo de Luca på Irenice Horta med 1,19 fel, tvåa är amerikanen McLain Ward på Clinta med 2,08 fel och sedan kommer Peder med 2,16 fel.