Raffinerat drama när Sverige tog VM-silver

Publicerat

Bara lite drygt två sekunder – det skiljde USA och Sverige efter tidernas mest rafflande lag-VM-final.

Amerikanen McLain Ward visste vad han behövde göra med sin Clinta, och han gjorde det. Felfritt och på en bra tid var vad som krävdes. När han galopperade i mål visste jublet inga gränser. Guldet kom hem till USA.

 Henrik von Eckermann gjorde sin bästa runda i detta VM och bidrog starkt till silvret.

Men också i svensklägret var det högt i tak. Första VM-medaljen sedan 2002 i Jerez, då det också blev silver. Förbundskapten Henrik Ankarcrona hade stuckit ut hakan före mästerskapet och sagt att vi är här för att ta medalj. Det blev medalj och svenskarna gjorde det på ett suveränt sätt. Redan innan Peder Fredricson som siste ryttare i grundomgången red in var det klart att det skulle bli minst silver.  Sverige hade klivit från fjärde till topplats när alla de tre första i lagen red felfritt, Henrik von Eckermann på Mary Lou och Malin Baryard-Johnsson med Indiana som båda ville visa att de kunde bättre än de dittills visat i VM, Rookien Fredrik Jönsson som än en gång gång felfritt med Cold Play.

Smolket i glädjebägare var Peder Fredricson. Han rev första och sista hindret med Christian K (men reparerade med felfritt i omhoppningen) och tappade toppläget inför den individuella finalen på söndag. Nu är Fredrik Jönsson bästa svensk på sjunde plats,bara lite drygt ett nedslag från ledande tyskan Simone Blum

Det blev prisutdelning och medaljceremoni – sedan firade svenskarna. Bilder därifrån kommer senare!