Inget är omöjligt för finalsvenskarna

Publicerat

Med lätta steg travade de svenska hästarna Cold Play (Fredrik Jönsson) och Christian K (Peder Fredricson) upp vid VM-hoppningarnas sista hästbesiktning. De befann sig i en fin skara, bland de 25 hästar som tagit sig till VM-final.

Fredrik Jönsson från Flyinge, svenska laget rookie, ligger på sjunde plats, 4,81 fel från ledande tyskan Simone Blum på Alice och bra 2,55 fel från bronsplats. Med andra ord, Fredrik har vittring på medalj.

– Inget är omöjligt men mitt mål är att göra ett riktigt bra resultat, sa Fredrik.

– Jag rörde jättelite på Cold Play idag och han kändes väldigt fräsch, mjuk och fin.

– Det ska bli jättekul att rida finalen. Visst blir det lite anspänning men det är bara bra.

Den stora frågan kring Fredriks finalridande är: Ska han rida en VM-final i trasiga stövlar? I sista lagrundan på fredagen blev räddningen silvertejp sedan stövlarna spruckit.

– Vi får väl se, svarade han klurigt.

 Långa klivet framåt för Fredrik Jönsson och hans Cold Play – mot VM-finalen.

Finalens andra svensk blir Peder Fredricson, trots besvikelsen med två nedslag (på första och sista hindret) på fredagen.

– Åtta fel var inte riktigt enligt plan.

– På första hindret stod Christian K emot när han kom från sol in i skugga där hindret stod. Rivningen på sista får jag ta på mig, jag blev inte klar i tid, sa Peder.

Peder utgår från 18:e plats på 10.16 fel, men eftersom finalen går i två stora rundor (där bara de 15 bästa från första rundan får vara med i den andra) kan mycket hända.

 Fräsch och i toppform, i morgon rider Peder Fredricson VM-final  med Christian K.

Peder tvekade först lite om han verkligen skulle rida finalen.

– Men jag sov på saken och beslöt mig för att starta eftersom hästen är i så bra form. Jag räknade lite på resultatet och såg att jag inte är helt chanslös och när vi nu ändå är här i USA kan hästen gå åtminstone en runda till.

– Man vet ju aldrig hur det kan sluta. Jag anser att det här finalen är väldigt öppen, de bästa ryttarna sitter i många fall inte  på de bästa hästarna och de bästa hästarna har inte alltid de bästa ryttarna.

Henrik von Eckermann låg på 21:a plats men beslöt ganska snabbt efter fredagens lagfinal att inte fortsätta i den individuella finalen.

– Jag har ändå ingen chans på medalj och även om folk tycker jag ska fortsätta vill jag spara Mary Lou. I finalen kommer vattengraven tillbaka och vattnet är ju inte hennes grej. Min magkänsla har sagt mig att jag inte ska hoppa mer här.

– Jag har en fantastisk inomhushäst och jag vill sikta på Top-10 i Geneve om fyra veckor, en tävling som varit ett stort mål i år. Världscupen är också väldigt viktig, jag vill definitivt vara med i finalen i Göteborg i april.

Alla de svenska ryttarna gick omkring med ett litet nöjt leende på läpparna efter rysare dagen innan och det bärgade lagsilvret, även om det fortfarande retade dem att de  inte tagit guldet.

– Det är många som ridit bra här men inte fått ta med sig något hem, sa Peder Fredricson.

– Silvret betyder så mycket för hela svenska ridsporten, för förbundet, för hästägare och uppfödare och som sporre för alla ungdomar.