Dubbel lycka för Simone

Publicerat

Första kvinnliga världsmästaren sedan 1986 är korad.

Inte sedan Gail Greenough vann i Aachen med Mr T har en kvinna lyckats ta guldet.

– Det är faktiskt inget jag tänkt på. För mig spelar det egentligen ingen roll om det är en man eller kvinna, sa Simone Blum där hon satt på vinnarpodiet vid presskonferensen efter mästerskapet.

Simone Blum är en 29-årig tyska från München som haft sin Alice i fyra år.

– Det var min sambo Hans-Günter Goskowitz som hittade henne åt mig.

– Alice var inte lätt i början men hon har alltid kunnat hoppa, berättade hon.

Lyckan kommer att vara länge för Simone. För inte nog med att hon åker hem med en guldmedalj, efter idel felfria rundor, om fyra veckor ska hon dessutom gifta sig med sin Hans-Günter (som sedan kommer att heta Blum).

Lyckliga var också silver- och bronsmedaljörerna, båda från Schweiz, Martin Fuchs och Steve Guerdat. Tillsammans med sina lagkamrater missade de ju lagmedalj efter en katastrofal andra lagrunda.

– Men vi kände att våra hästar var i form, så vi hoppades på individuella medaljer, sa Guerdat.

Familjerna Guerdat och Fuchs bor väldigt nära varandra.

– Vi umgås mycket och vi tränar ihop, så att vi båda kunde ta medalj känns underbart, sa Martin Fuchs, son till Thomas Fuchs och hans farbror är Markus Fuchs, båda före detta internationella ryttare.

– Farbror Markus kommer till oss och rider regelbundet, berätta Martin.

För svensk del blev Fredrik Jönsson bäst med sin åttondeplats, en storartad bedrift i hans mästerskapsdebut i hoppning. Omgivningen har varit mycket imponerad och buden på hans häst Cold Play har varit enorma. Då ska man betänka att summorna det handlar om på en häst som gått VM-final ligger på 40 miljoner kronor och uppåt.

– Nu ska jag först hem och smälta det här. Jag har sagt till alla spekulanter att de får vänta, sa Fredrik.

Helst vill han kunna fortsätta med Cold Play och satsa mot OS om två år.

– Men, som sagt, jag ska hem först och diskutera med medägare David Ingvarsson och min familj.

Nedslaget i finalen retade honom lite men hans sammanlagda position hade inte förändrats mycket även om han varit utan fel.

– Jag är otroligt nöjd med helheten efter det här VM:et. Jag har fått svar på att jag tränat hästen på rätt sätt, sa han där han klev omkring i sina tejpade stövlar.

– Det är bra stövlar egentligen. Det är bara blixtlåsen som gått sönder och det fixar vi när vi kommer hem.

Cold Play kan se fram emot lång vila vid hemkomsten. Tävlingarna på Friends i Stockholm och förhoppningsvis Geneve, via ett wild card, är nästa uppgift och sedan blir det förmodligen en tidig vårstart i sydliga Europa.

– Världscupen får nog vara. Jag kan ju inte vara med på omgångarna i höst och då kommer man för långt efter för att ha en chans att gå till finalen i Göteborg, resonerade han.

VM är slut för den här gången och diskussionerna fortsätter om det ska bli fler samlade VM. Arrangemanget är otroligt dyrt. Här i Tryon blev publiksiffrorna en stor besvikelse.

– Vi hade räknat med 500 000 sålda biljetter, det blev 200 000, sa organisationskommitténs ordförande Sharon Decker.

– En av orsakerna till publikbortfallet var stormen Florence. Vi tvingades att ställa in förra söndagen och det var den dag vi väntade allra störst publiktillströmning.

Angående distansritten sa FEI-ordförande Ingemar de Voss:

– FEI gör en full undersökning av distanssporten och vi går igenom allt. Utslaget av den undersökningen kommer att bli helt avgörande för grenens framtid, lovade han.

Nu åker vi hem – med samma flyg som de flesta europeiska ryttarna.