Fredrik Jönsson i VM-final

Publicerat

Fredrik Jönsson är vidare till slutfinalen i VM-hoppningen.

Trots ett tydligt ”fan” efter fyra fel i första finalhoppningen med Cold Play gjorde han en fantastisk runda på den svåra banan och lade sig på en niondeplats bland de 15 som får vara med hela vägen.

Han har två nedslag fram till bronset, kanske något långt för att bronsfunderingar ska vara realistiska, men han är med.

– Irriterande med det där nedslaget. Det var mycket hoppning kvar i honom.

Planen var att korta anrikningen mot vattengraven.

– Men Cold Play hoppade snett på hindret före så det fungerade inte att minska på antalet galoppsprång till vattnet, förklarade han.

– Men oavsett hur det går i sista rundan så har det här mästerskapet varit bra för mig inför framtiden. Nu vet jag bättre vilken fysik som krävs hos hästen för att klara ett helt mästerskap, hur man ska förbereda sig och hästen.

För regerande Europamästaren Peder Fredricson tog VM slut efter första finalrundan. Han rev två hinder med Christian K och slutar med det på 19:e plats.

– Det här var inte riktigt vad jag hoppats på, då hade jag inte startat. Jag rev redan andra hindret och sedan blev det tramp i vattnet, vilket var mitt fel, sa han.

– Vattentrampet var helt mitt fel. Jag tänkte på att klara tiden eftersom jag var så långt efter i resultatlistan och inte hade råd med något tidsfel. Kanske skulle jag ridit fram lite längre idag, och hoppat större hinder.

Som helhet var Peder ändå nöjd med sitt mästerskap. Han åker hem med ett lagsilver i bagaget och medveten om att OS-platsen är säkrad..

– Två av rivningarna här var mitt fel, det är jag lite besviken över. Men Christian K har varit strålande, särskilt i den första tidshoppningen, i första lagrundan och i omhoppningen i lagfinalen.

Om två veckor väntar nästa tävling för Peder. Då tar han med sig Ebba Berglöfs Catch Me Not till Barcelona där världsfinalen i Nations Cup-serien väntar. Där får han bland andra sällskap av sin stalljockey Stephanie Holmén med Flip’s Little Sparrow.

Men först väntar bokmässan i Göteborg nästa helg dit Peder åker med sin nyutkomna självbiografi.

Inför sista VM-finalen ligger unga tyskan Simone Blum fortfarande i ledningen med sin Alice. Unga Simone kom inte till den mixade zonen efter första rundan, alltför nervös för att tala med pressen.

Rutinerade Marcus Ehning kom med til slutfinalen som siste man efter två rivningar med Prêt A Tout. Världsettan Harrtie Smolders från Nederländerna missade efter fyra nedslag med Don VHP Z (23:a totalt) och även hans landsman Marc Houtzager får se finalen från läktaren efter tvånedslag och en 18:e-plats.