Breederstest med mersmak

Publicerat

Breeders Trophy i år har varit en något annorlunda upplevelse.

Allra största förändringen var antalet starter, särskilt i hoppningen. Fem- och sexårsklasserna brukar ha mellan 150 och 200 starter, i år blev det knappt 50 i vardera ålderskategori.

Anledningen skrivs främst krocken mellan Breeders och Elmia.  Tävlingarna går direkt efter varandra och det är för tufft för de flesta unga hästarna. Elmia brukar ligga några veckor senare, men i år var hallarna i Jönköping bokade av andra arrangemang i slutet av oktober och då fanns ingen annan väg än att ta in hästarna tidigare.

Ett annat skäl till att många (främst de femåriga hopphästarna) inte kom till Flyinge och Breeders var den nya bedömningen. För att undvika att femårsklassen skulle avgöras med omhoppning försökte man med bedömning av en kommitté i andra omgången och i finalen en testryttare. Många resonerade att de inte ville att deras hästar skulle ridas av en annan ryttare, de ville själva visa sina hästar. Och när något namn på testryttare dröjde valde många att inte komma.

Nu blev det bra, testryttare blev nederländaren och OS-guldmedaljören från Sydney 2000, Jeroen Dubbeldam och han gjorde det väldigt bra.

– Ska bli kul det här, sa han innan han hoppade upp på den första av de 14 finalhästarna.

– Det här är första gången jag gör något sådant här.

Att jämföra honom med dressyrens testryttare Charlotte Dujardin är orättvist, för någon muntlig underhållare var inte Dubbeldam. Hans fördelar låg i hans justa ridning och bedömning av hästarna.

Nu ska formatet på årets femårstest utvärderas av arrangören Swede Horse och troligen blir det förändringar/förbättringar till nästa år. Målet är ju att kunna kora en vinnare (utan att pressa de unga hästars i en omhoppning). I år blev första omgången bara en utsållning av vilka som skulle få hoppa andra omgången. I andra rundan började alla från noll och hästarna bedömdes av en kommitté och de bästa därifrån gick alltså till final. Många föreslog att även första omgången ska bedömas, så att den spelar större roll i helheten.

Charlotte Dujardins testridning av de fyraåriga dressyrhästarna på lördagskvällen är en show i världsklass. Eller rättare sagt, det hela är mer som en clinic, Charlotte delar hela tiden med sig av det hon känner, hur hästen reagerar och vad det är hon vill med sin ridning, allt på ett väldigt underhållande sätt. Det var tredje året Charlotte var på Breeders, och liksom tidigare lockade hon storpublik.

Att hon avslutade med att strö tiopoängare över hingsten Springbank och alla i hans omgivning förhöjde det hela ännu mer.