Först Douglas, sedan Peder

Publicerat

Douglas Lindelöw förra helgen, Peder Fredricson den här. Dessutom fina svenska resultat på andra arenor. Det går fortsatt fantastiskt bra för de svenska hoppryttarna.

Douglas imponerade stort när han vann världscuppremiären med Zacramento i Oslo. Så stort att anrika  brittiska magasinet Horse and Hound skrev en artikel om honom.

Idag, söndag, var det dags för en annan svensk, sjuan på världsrankningen och regerande Europamästaren Peder Fredricson. Han har sagt att han den här säsongen satsar på världscupen med Hansson WL och i vanlig ordning visade Peder att han gjort rätt val. I sin debut var Hansson inte bara felfri i grundomgången, han gjorde sedan också en så strålande omhoppning att det räckte till en fin tredjeplats.

Hansson har stor galopp men är otroligt elastisk i sin kropp och har förmåga att korta sig med bakbenen väl under sig. Det och hans spänstiga kropp gör att han passar väldigt bra på trånga inomhusarenor, som den i Helsingfors idag.

Det var en njutning att se Peder och Hansson, lika fint som att se Peder hos Skavlan i fredags. Peder är en fantastisk representant för sin sport, inte enbart på hästryggen. Det var nog många utanför ridsportkretsarna som fick upp ögonen för Peder nu.

Måste förresten också nämna att det inte enbart var Peder från Grevlunda som tog världscuppoäng i Helsingfors. Hans stalljockey Stephanie Holmén råkade få ett retligt nedslag med Flip’s Little Sparrow, men det räckte ändå så långt att det blev världscuppoäng för Steffi.

I danska Herning har det varit världscuppremiär för dressyren och där var Tinne Vilhelmson Silfvén trea med Don Auriello. Hon fick 80,900 procent, en väldigt hög siffra, men dansken Daniel Bachmann Andersen på Blue Hors Zack var ännu bättre och vann på 83,375 procent medan tvåan Helen Langehanenberg på Damsey fick 81,405 procent.

Det hoppades också i Herning och Irma Karlsson vann en rankingpoänggivande 1,45-hoppning med Ida van de Bisschof och Anna Persson tog hem en enstjärning Grand Prix (1,40-höjd) med fantastiske Cash Man, 17 år gammal och fräschare än någonsin. Här var förresten Rolf-Göran Bengtsson femma med Cassilano Jmen. Även Rolf-Göran vann en klass, tidigare under meetinget, med fine hingsten Crunch. Det var ett av kvalen till den trestjärniga Grand Prix-finalen, en 1,50-hoppning.

Nu går världscupen för hopparna vidare söderut, nästa helg är det dags för Verona i Italien.