Äntligen utreds distansen

Publicerat

Grenen distansritt har varit mycket omdiskuterad på senare tid – och det med rätta. Debaklet vid VM i Tryon, där några ryttare visades fel väg efter starten, Det blev omstart vid första vetchecken och sedan blåstes hela tävlingen av fick FEI, det internationella ridsportförbundet, att reagera.

Äntligen.

Distansritten har omgärdats av många bevis på missbruk av hästarna. Det har publicerats filmer och bilder på hur hästar mer eller mindre ridits till döds, magra, uttorkade och apatiska djur som tvingats springa vidare och sedan vacklat i mål.

Vid de stora tävlingarna, som mästerskap, är distansen som ska avverkas 160 kilometer, alltså 16 mil! Meningen är att den som ridit fortast och som samtidigt tagit bäst tillvara på sin häst, vinner. Det ska handla om horsemanship, om känslan för hästen och förmågan att på bästa sätt tillvarata sin hästs förmåga.

Det är knappast det som varit förhärskande när shejkerna har fyllt sina stallar med hundratals hästar som vid tävling behandlats  som förbrukningsvaror. Det har varit så illa att Dubai svartlistades av FEI och fick inte arrangera internationella tävlingar. Det är fler nationer än Dubai som inte behandlat sina hästar efter FEI:s regler om ”wellfare of the horse”.

Men nu ska det i alla fall bli hårdare tag. Redan vid VM lovade representanter från FEI att distanssporten skulle utredas ordentligt och nu har man tillsatt en kommitté. Denna kommitté ska utfärda en strategi för framtidens sport.

Till ordförande har dr Sarah Coombs (GBR) utsetts. Hon är veterinär och mycket insats i distanssporten. Övriga medlemmar är Tarek Taher (KSA), ryttare,  Pieter Wiersinga (NED), förbundskapten och före detta ridande polis,  dr Margaret Sleeper (USA),ryttare, tränare och veterinär med specialitet på hjärtsjukdomar och dr Tim Parkin (GBR), forskare vid Glasgows universitet på skador i distanssporten.

Meningen var att denna (tillfälliga) kommitté skulle samarbeta med FEI:s ordinarie distansrittkommitté, men denna finns inte för närvarande eftersom dess ordförande avgått på grund av hälsoskäl och en annan medlem, spanjoren Ignasi Casas Vaque, har stängts av efter olämpligt uppträdande vid VM-tävlingen i Tryon.

Kommittén börjar arbeta nu direkt, och vid FEI:s general assembly nästa år ska den redovisa hur långt man kommit och vad man åstadkommit.

Låt oss hoppas att den tillfälliga kommittén är stark nog att verkligen åstadkomma de förändringar som så väl behövs i distanssporten. Vi vill inte se utmattade, utmärglade hästar tvingas springa i ökenhettan, vi vill inte se hästar bryta benen på grund av total utmattning. I kommitténs uppdragsbeskrivning från FEI står det att hästens välfärd är det absolut mest väsentliga, att horsemanship ska återföras och samspelet människa-häst vara det grundläggande. Låt oss hoppas att det kan bli så. Annars måste distansritten läggas ner.