Skånska toppar i Verona och på Flyinge

Publicerat

Den här helgen blir det ett stort grattis till Petronella Andersson. En sjätteplats i världscupkvalet i italienska Verona var otroligt bra.

Petronella kommer från Höllviken och eftersom jag också bor här har jag kunnat följa henne från ponnytiden. Hon är i samma generation som systrarna Holmén och tillsammans har Petronella, Stephanie och Nicole haft stora framgångar. Medan Steffi valde att ta anställning hos Peder Fredricson och Lisen på Grevlunda åkte Petronella utomlands.

Petronella har inte fått något gratis, hon har jobbat stenhårt för att nå den position hon nu har. Alla som såg hennes ridning i Verona insåg vilken otrolig talang tjejen har och hur mycket hon utvecklats under åren hos Stephex Stables. Det är så roligt att se hur hon tagit till sig all den bra ridning som finns i hennes dagliga omgivning (där bland andra Veronavinnaren Daniel Deusser finns) och omsatt den till sin egen ridning. Bara det att hon får tillgång till topphästar visar vilket förtroende hennes arbetsgivare har för henne.

I Verona red även Jonna Ekberg, Peder Fredricson och Henrik von Eckermann. Alla hade ett nedslag och missade omhoppningen. För Peder var det otroligt nesligt eftersom Ebba Berglöfs Catch Me Not rev allra sista hindret i sin världscupdebut. Måste förresten påpeka att TV-kommentatorn hade fel för sig när hon påstod att Ebba bor granne med Peder på Österlen. Ebba bor utanför Sjöbo och är kvinnan bakom Henriksdals RF:s utmärkta hopptävlingar hemma på sitt Rytteriet.

Henrik von Eckermanns rivning var också synnerligen onödig med Mary Lou. Kanske får vi en snar förklaring varför bommen föll, Henrik kommer ju till Flyinge på onsdag för en heldagsclinic. Det är inte ofta Henrik håller clinics eftersom hans tid inte räcker till, men nu gör han ett undantag och vad jag har hört är intresset jättestort.

Henriks clinic inleder Flyinge Indoor, en elittävling, som i år har ett nytt, i mitt tycke, roligt inslag. Det arrangeras nämligen en ”Skåne Topp-10” för de tiop bästa skånska ryttarna. Det blir försök och final och den som vinner får inte enbart en massa prispengar, han/hon får också fria anmälningsavgifter, ett frikort, på alla skånska tävlingar nästa år. Om Jörgen Larsson vinner måste det bli förlust hos de flesta arrangörer – Jörgen är den ryttare i landet som gör flest starter på ett år…

Initiativet är jättebra och det blir garanterat en rolig och spännande hoppning, med vinnarskallar som Niklas Arvidsson, Jörgen, Peter Eriksson, Anna Persson och Olof Smith, för att bara nämna några.

De här rider i Skåne Topp-10: Niklas Arvidsson, Peter Eriksson, Henrik Lannér, Elin Sjögren, Rebecca Hallberg-Fischer, Anna Persson, Satu Liukkonen, Olof Smith, Fredrik Jönsson, Jörgen Larsson.

Efter kvalhoppningen på fredag blir det inomhusfälttävlan i regi av Janne Jönsson. Han har fått ihop hela 18 ekipage och det är bra ryttare. Niklas Lindbäck, Hanna Berg, VM-ryttaren Anna Freskgård, Sandra Gustafson, Viktoria Carlerbäck och Anna Hassö (nyss tillbaka i sadeln efter att ha brutit en nackjkota) är några av de anmälda.

Själv tillbringade jag lördagen på ett iskallt och blåsigt Vellinge Hästsportförening. Tävlingen började inte förrän kl 14 (ridskolans lektioner skulle först genomföras), vilket innebar att när de 201 starterna gjorts hade klockan hunnit bli halv elva. En del undrade varför man inte kunnat byta dag med ponnyerna, som få till antalet, tävlade på söndagen. Ja, det var ju en tanke…