Vettiga motioner – och en tramsig

Publicerat

Svenska Ridsportförbundet har stämma nästa år och flera motioner har kommit in.
Fem ridklubbar har gått samman och skickat in var sin, ganska identisk, motion där man vill hindra förbundet från att arrangera tävlingar, med motivering att förbundet bör vara konkurrensneutralt. Detta är något som MCR, med Jana Wannius och hans Falsterbo Horse Show i spetsen, har pläderat för länge. MCR är därmed självklart en av de fem storarrangerande klubbarna som skickat in motioner.

Tre av klubbarna vill också hindra att förbundsstyrelsen ledamöter agerar tävlingsledare eller sitter med i tävlingskommittéer. ”Dubbla stolar” menar man att det blir och önskar likvärdig stöttning av alla arrangörer.

Jag tycker det låter vettigt, och självklart.

Däremot tycker jag Stockholmsdistriktet gått för långt när man vill stoppa de snabba online-resultaten (equipe.online) med motiveringen att det kan vara stressande för ryttaren att omvärlden vet dess resultat direkt, innan han/hon själv sett det.

Vilket trams! Är ridsporten någon sorts skyddad verkstad? Jämför med andra sporter – ska man ta bort tidtagningen i simning och löpning innan idrottsmannen själv sett tiden? Eller ska man låta bli att ha resultattavlor på handboll och fotboll, så spelarna först får begrunda resultatet?

Tävlar man, så tävlar man. Är det offentlig tävling så är det och då får man acceptera villkoren. Tål man inte att omvärlden ser ens resultat, då får man väl stanna hemma.