Starka reaktioner och nya pengar

Publicerat

Det har blivit starka reaktioner på Stockholms Ridsportförbunds motion till vårens riksstämma.

Liksom jag, i förra inlägget här på bloggen, anser i alla fall alla de som jag läst, att förslaget är nonsens, rent av löjligt. Stockholmarna vill ju ha bort direktrapporteringen  på tävling av resultat online med motivering att vissa ryttare känner sig stressade när folk kan se deras resultat innan de hunnit rida av banan.

Jag hoppas att stockholmarna lyssnar och läser reaktionerna och drar tillbaka sin motion. Den är som sagt löjlig och jag instämmer i kören som skallar: klarar du inte av att stå för dina resultat, då ska du heller inte tävla. Då är du inte i tävlingsmässigt skick, som det heter på galoppspråk. Och då finns det pay’n’ride och pay’n’jump.

Onlineresultaten via equipe.online är en modern höjdare som tillför sporten massor. Om man inte kan vara på plats är det väldigt roligt att följa en klass via mobilen eller datorn. Dessutom är det en utmärkt hjälp för ryttare och hästskötare på tävlingsplatserna eftersom man enkelt kan planera inför sin start.

Det sparar också tid. Hur ofta kom man inte förr alldeles för tidigt till en tävling, då när man inte riktigt kunde beräkna när klasserna började? Nu kan man planera mera exakt vilket också innebär att hästarna inte behöver stå i transporten onödigt länge.

ATG har varit sponsor till ridsporten i 40 år. Jag minns när Jana Wannius och Leif Nilsson sponsrades med var sin häst på 80-talet, allt för att bredda intresset för ridsporten och naturligtvis marknadsföra V65 (som det hette då).

På Elmia tidigare i höstas testade man spel på ridsporten och det föll uppenbarligen väl ut. Så nu fortsätter ATG sin sponsring och lanserar en hoppserie på 1,40-nivå med totalt 354 000 kronor i sammanlagd prispott.

Strömsholm vecka 4, Flyinge vecka 11 och Borås vecka 12 blir tävlingsplatser nästa år. På fredagen rids kval och därifrån går de 40 bästa. I finalen på lördagen delas finalisterna in i fem heat med åtta ryttare i varje. Det är i dessa heat man kan spela på ryttarna. Varje heat är en tävling i sig. Efter grundomgången blir det en winning round och dit går heatvinnarna, plus de med de fem bästa resultaten.

En sådan här ny serie liknar Rider’s Tour som var så uppskattad tidigare och det gynnar det breda skikt som finns på 1,40-nivå. Dock kan juniorerna inte använda tävlingen i sin jakt på att skaffa rutin. Eftersom det är spel inblandat, måste deltagarna vara minst 18 år. Men för dem som har åldern inne och som vill förkovra sig på höjden och i konkurrensen är tävlingen ett mycket bra tillskott. dessutom finns det ju möjligheter att rida om riktigt bra pengar.

Nu är det snart jul och då blir det, åtminstone, en veckas bloggpaus. Jag tänker nämligen dra iväg några dagar till USA.

God Jul på er alla.