Dags att förbjuda fyrverkerier

Publicerat

God fortsättning på er, alla ridsportsvänner!

Jag förmodar att många av er firade in det nya året ungefär som jag: i stallet.

Inte för att jag egentligen har något emot att vara hos mina hästar i stallet mitt i natten, men det skulle vara väldigt trevligt att kunna få fira nyår uppklädd, med en god middag och en skvätt champagne bland goda vänner.

Men det går inte. Inte så länge folk får skjuta upp raketer.

I år var det extra känsligt hos mig eftersom jag har två ston som är dräktiga. Det äldre av dem har box som vetter mot innergården, så hon märkte inte så mycket av smällandet och hon tycktes heller inte bry sig nämnvärt (trots att hon är hälften fullblod!).

Det yngre däremot fick fullständig panik och höll nästan på att spränga sig ut. Ändå hade jag satt för hennes fönster ordentligt, så hon såg inte ut. Risken att hon skulle skada sig, eller förlora sitt foster, var överhängande. Lyckligtvis hade jag en ”slickburk” (ni vet burken med larkrisdoftande innehåll) och med den framför nosen lugnade hon sig lite. Jag stod där med henne i nästan en halvtimme och lät henne slicka medan folk i grannskapet roade sig med att skjuta raketer.

Så det blev varken champagneskålande eller ”Ring in” från Skansen för mig, i år heller.

Jag vet att hästfolk runt om i landet har liknande problem, även ko- och lammbönder. Och naturligtvis alla hundägare. Undrar hur många tusen hundar det är som gått på lugnande medicin under nyårsnatten?

Det jag inte kan begripa är att det fortfarande är tillåtet för gemene man att få köpa och skjuta raketer. I landet med det prentantiösa världssamvetet förbjuder vi massor av grejor, utan att folk känner sig ”kränkta”. Nu är det ju exempelvis förbjudet att röka på lekplatser och uteserveringar, för att bara ta något exempel. Motståndarna till regelsättningar talar om inskränkningar av den personliga friheten och i raketskjutningens fall om gamla traditioner.

Jag tycker det är skitsnack.

Självklart ska all användning av raketer förbjudas. Det räcker inte med att ”pinnraketer” är borta från och med i år. Vi har de så kallade tårtorna kvar och de är minst lika hemska. Ambulanspersonal, polis, ordningsvakter, privatpersoner, alla råkar illa ut, förutom våra djur. Det orsakats bränder och massor av personskador. Ta ett snack med personalen på handkirurgen i Malmö (världens främsta, för övrigt), så ska ni få höra vilka effekter fyrverkerier kan ha.

Oavsett vilken regering vi får så småningom så hoppas jag innerligt att den lägger fram en proposition om fyrverkeriförbud. Eller att någon vettig i riksdagen motionerar om det.

Och skulle inte politikerna vilja göra något uppmanar jag till allmänt uppror!

Det finns så många alternativa sätt att fira in det nya året för den som vill det. Ett stort fyrverkeri i tättbebyggt område, arrangerat av staden/byn/idrottsföreningen. Då vet alla var de kan se skådespelet och de med djur vet var de inte ska befinna sig. Laserspel är en annan lösning, med dagens teknik kan man fira in året på ett festligt sätt med ljus.

Så – stoppa den privata användningen av fyrverkeri. Nu!