Bred opinion för raketförbud

Publicerat

Vilket gensvar det blev efter ”fyrverkeri-inlägget” förra veckan.

Så otroligt många engagerade sig och det visar att det finns en bred opinion mot raketskjutandet kring nyår.

Jag tror att det behövs upplysning om man ska få igenom ett totalförbud. Den breda allmänheten har ingen aning om konsekvenserna kring fyrverkerierna. De som fortfarande vill hålla på ruskar bara på axlarna, utan att veta.

Men om man, på ett seriöst och konsekvent sätt, kan komma ut med budskapet vore det fantastiskt. Vittnesmål från tusentals hund- och kattägare, bilder på skrämda hundar, upplysning vad som kan hända med hästar när de skräckslagna försöker ta sig ut ur sina boxar eller far runt i panik på lösdrifter.

Att okunskapen är enorm visar bara alla rapporter om hur folk gått in i hästhagar (med hästar i) och skjutit av hela sitt batteri av fyrverkerier, hundar som försvunnit och kor som sprungit amok. Och sedan ska vi inte tala om alla vilda djur som blir skrämda. Jag hörde själv en stor flock fåglar som skräckslagna flög omkring kring tolvslaget i år.

Så, jag och väldigt många med mig, vidhåller: förbjud alla fyrverkerier. Skulle det bli ett förbud skulle vi nog direkt få resultat. För om det blev förbjudet, då skulle det heller inte finnas någon försäljning.

Nu till något helt annat. Medan vinden och regnet piskar på rutorna och hästarna är glada över att ha fått komma in, påminns man om att det blir en sommar så småningom. Falsterbo Horse Show meddelar nämligen att man ändrar kvalreglerna för unghästarna. eller rättare sagt, man moderniserar kvalproceduren. Borta är alla gammaldags papper, nytt är att kvalresultaten tas från TDB. I hoppningen ska femåringarna ha genomfört två felfria 1,20-hoppningar eller högre, sexåringarna ska ha gjort två felfria 1,30-hoppningar eller högre och sjuåringarna ska ha en felfri 1,35 och en 1,40, eller två 1,40. För dressyrhästarna är det 76 procent i femårsprogrammen för femåringarna och 74 procent i sexåprisprogrammen, två gånger, som gäller. När hästen är anmäld på arrangerande  Falsterbo Horse Shows hemsida plockas kvalresultaten automatiskt från TDB. Smidigt.

Kritiken kan ligga i att de unga hästarna nu kan pressas okontrollerat att gå många klasser för att få sina två felfria rundor men förhoppningsvis är våra svenska unghästryttare kloka och undviker att ta ut hästarna för hårt. En ung häst som inte klarar två felfria rundor på begärd höjd har definitivt inte i Falsterbo att göra och det har förhoppningsvis folk lärt sig.

Här hemma handlar det mest om vila för mina hästar. Den nyblivna åttaåringen ska inte igång förrän i mitten av februari (om vädret tillåter), samma gäller fyraåringen. Mina två dräktiga flickor blir allt rundare om magen, särskilt femtonåringen. På första dräktighetskontrollerna visade sig att hon hade tvillingar men veterinär Eva tryckte bort den ena. På kontroll efteråt såg hon bara ett foster och allt var frid och fröjd. Hoppas verkligen att inte något annat litet liv gömde sig där inne, tvillingar vill jag definitivt inte ha.

Jag rider fortfarande på femtonåringen (hon är ju den enda redbara i stallet just nu). Hon har varit igång och hopp- och dressyrtävlat i stort sett hela sitt liv och jag tror det bara är bra att hon hålls igång. Det blir så klart bara promenader och hon bara älskar det. Sur som ättika i stallet med huggtänder överallt men go och glad ute. Hon är lite tung i steget och vaggar fram men så länge hon vill, så blir det ridning.

Julen tillbringade jag och min yngste son i New Orleans. En härlig upplevelse, inte minst att strosa omkring i French Quater. Självklart kunde jag inte låta bli att titta lite extra på både turist- och polishästar. Alla såg ut att må bra och var välskötta. Turisthästarna var visserligen inga hästar, de som drog omkring på vagnar på stadens gator var mulor, av de mest varierande slag och i alla färger. men de såg fina ut.