Rivstart på tävlingssäsongen

Publicerat

Hela landet tycks glädjas(?) med snö och på Facebook finns massor av bilder på folk som galopperar i djupsnö och hästar som sprallar ystert i sina hagar.

Men så har vi det inte här nere i det sydvästligaste hörnet av vårt land. Här är det barmark. Jag gillar det, även om det kan vara lite besvärligt när/om det blir minusgrader på natten. Snö innebär så otroligt mycket merjobb. Unghästarna bli som galna vilket betyder att det kan bli farligt, speciellt för dem som har skor. Man vill ju inte brodda för att ta sig 20 meter till hagarna men jag måste erkänna att jag ibland funderat på det, särskilt när jag har någon häst som inte tänker sig för när det är riktigt halt.

I morse hade det frusit precis så mycket att leran i hagen bar hästarna, utan att det var knöligt. Det blev rena rodeon hos de två yngsta, och som ett brev på posten rök några staketstolpar. Så dagen fick börja med slägga, nya stolpar och isolatorer.

Trots att snön ligger tung i nästan hela landet har tävlingssäsongen kommit igång. Jag kan tycka att det är lite tidigt, särskilt för unghästarna. Men förra helgen hade Strömsholm premiär på nya ATG-serien, där man kan spela på hästarna. Jag har inte sett några omsättningssiffror men alla försök att bredda intresset för ridsporten är bra. Denna helgen är det Helsingborgs Fältrittklubbs tur att anordna tävlingar. 1,50-hoppningen på söndag är högsta klassen men startfältet är ganska klent. Roligare är 1,35-1,45-hoppningar med många ungdomar som vill kvala till Morgondagens Vinnare- och Young Rider Cup-finalerna på Scandinavium. Att det är en aning tunt på seniorfronten beror till stor del på att många av våra bästa ryttare är utomlands och tävlar: i Danmark, Tyskland, Belgien och Förenade Arabemiraten (Henrik von Eckermann, Evelina Tovek, Charlotte McAuley, Linda Heed).

Också Lunds Civila Ryttarförening arrangerar nationella hopptävlingar den här helgen, så den som inte skyr vinterkylan har en delat välja på.

Kommande söndag är det inget världscupkval. SvT har sänt hela vintern och det har varit fantastiskt att följa de svenska framgångarna. Jag hoppas alla tittade på sändningen från Amsterdam i söndags, för maken till högklassig hoppning har sällan skådats. Och det var en svensk som var bäst! Henrik von Eckermanns seger på Mary Lou höll absolut yttersta världsklass. Han red så bra som bara han kan göra och Mary Lou visade vilken otrolig häst hon är.

Jag hade nöjet att besöka Henrik i hans stall i Tyskland i våras och träffade där givetvis Mary Lou. Hemmavid är hon precis som vilken annan häst som helst. Lugn, bekväm ned sin roll som stjärna och lite stoigt småilsken när hon sadlas. Ett proffs.

Nästa helg avgörs sista omgången av världscupkvalets Europaliga, i franska Bordeaux. Stephanie Holmén, Irma Karlsson och Henrik von Eckermann utgör det svenska inslaget. Henrik är ju redan finalklar, tack vare poängen i Amsterdam men för Irma i synnerhet gäller det att ta poäng för att komma med bland de 18 europeer som får finalrida i Göteborg i april.