Nya tag kring Breeders

Publicerat

Antalet unghästtävlingar har blivit allt fler, både i Sverige och utomlands. Det har inneburit att Breeders Trophy har fått stryka på foten, särskilt sedan man stängde för utländska hästar.

Men nu tar arrangerande SWB, Swedish Warmblood, nya tag. Så här skriver man i ett pressmeddelande som kom idag tisdag:

”Breeders Trophy delas upp på två veckor, en dressyrvecka och en hopp- och fälttävlansvecka. Ett nytänkande och kreativt grepp som ger utrymme för att utveckla evenemanget för framtiden. Dressyrveckan blir internationell genom ett nytt unikt samarbete med Saab och tävlingen Saab International Grand Prix.

Vecka 39 kommer Breeders Trophy i dressyr att avgöras och förutom unghästklasser kommer internationella dressyrklasser både för unga ryttare och seniorer i form av Saab International Grand Prix ta plats.

– Vi är fantastiskt glada och stolta över vårt nya samarbete med Saab. Nu får svenska dressyruppfödare verkligen ett fint skyltfönster mot den internationella sporten, säger Helén Uddefors, vd på SWB.

Veckan därpå, vecka 40, är det dags för Breeders Trophy i hoppning och fälttävlan att avgöras och då kompletterat med spännande hoppklasser även för äldre hästar.

– Vi arbetar intensivt med att kunna presentera ett attraktivt program inom kort. Nu finns ett helt annat tidsutrymme för fler hoppklasser, säger Helén Uddefors.

Breeders Trophy är ett unghästsystem som funnits sedan 1985 och bidragit till att många svenska unghästar fått ta första steget mot en internationell karriär på tävlingsbanan. Saab International Grand Prix presenterades för första gången 2018 och lockade ryttare  som Patrik Kittel, Cathrine Dufour och systrarna Ramel.”

Så berättar man alltså. Jag tycker det är trevligt att man lägger elittävling i dressyr parallellt med Breeders Trophy, ett koncept som man redan sett utomlands. Det ger utländska besökare en utmärkt chans att se vad som finns på den svenska unghästmarknaden.

Apropå unghästar, så är det väntans tider här hemma. Femåringen beräknas föla den 1 april, 15-årigen den 15:e. Båda damerna är rejält tjocka, täckesgjordarna går knappt att knäppa längre. I helgen fick jag en övervakningskamera inkopplad till fölboxen, så nu kan jag sitta inne i soffan och se vad som försiggår i stallet. Det känns faktiskt väldigt tryggt, och ett utmärkt sätt att utnyttja dagens teknik.

Till helgen, med start på fredag, är det elittävling i hoppning på Flyinge. Det blir en deltävling av den nya ATG-serien där ekipagen delas in i grupper som man kan spela på, och de bästa från varje delfinal sedan gör upp om totalsegern. Jag hoppas att ATG redovisar omsättningssiffrorna för det är väldigt spännande att följa om spel på ridsport blir populärt.