Mycket på spel på Flyinge

Publicerat

På Flyinge arrangerades det i helgen hopptävlingar. Numera är det tävlingar på den fina anläggningen lite då och då, men den här gången bjöds det på något nytt. Det var den nya ATG-serien som stod på programmet på lördagen.

För att insupa lite tävlingsluft besökte jag Flyinge och tävlingarna redan på torsdagen. trots att det var jättefina klasser var antalet människor på läktaren minst sagt lätträknade. Jag blev lite orolig och undrade hur det skulle se ut på lördagen. Lyckligtvis besannades inte mina farhågor. Det var knappast slutsålt men ändå tillräckligt mycket folk för att det skulle kännas festligt.

ATG har (åter) gått in i ridsporten och erbjuder spel. Försöksomgången gjordes på Elmia i höstas och det blev succé enligt alla källor. Första ”riktiga” omgången avgjordes på Strömsholm tidigare i vinter, och den här lördagen var det alltså Flyinges tur. Det hela går ut på att spela vinnare. Startfältets 40 ryttare delas upp i fem heat om åtta ryttare och det gäller att spela på det ekipage som vinner respektive heat. Hoppningen går över 1,40-hinder och på tid.

Hur stor omsättningen på spelet blev på Flyinge vet jag inte, men många av dem som var där (går att spela online också) stod med spelkupong i handen. Helt klart blev hoppningen en stämningshöjare. Ryttarna var helt med på noterna och tyckte det var en fantastiskt rolig klass, och publiken hängde med. Intervjuer med vinnande ryttare och fina prisutdelningar mellan varje heat bidrog till stämningen.

För ridsporten är den här satsningen jättebra. Även om en del passade på att debutera sina sjuåringar i 1,40 blev det bra sport. Inte heller det faktum att de flesta av våra elitryttare var borta och tävlade utomlands spelade så stor roll, den sportsliga kvaliteten räckte ändå till. 5 000 kronor till heatvinnarna, 3 000 kronor till tvåorna och sedan 30 000, 20 000 och 10 000 till de tre främst placerade i winning round är välkomna tillskott i varje ryttarplånbok.

Det är bara att hoppas att ATG har tålamod och vänta på att tävlingsformen befästs. Som det är nu ger spelet knappast någon vinst, men när det ofta ganska tröga ridsportfolket (=publiken) får upp ögonen för den nya tävlingen och spelet är jag övertygad om att det gynnar alla parter.